KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Ракия с кокичета!

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Ракия с кокичета!
« -: Януари 31, 2015, 16:49:43 »
Ще се изненадате колко полезно може да бъде едно толкова обикновено и лесно за направа народно средство за лечение. Така или иначе всички сме чували за разтривките с ракия или при възрастните за вътрешните промивки :) Тук обаче Ви предлагаме нещо, което е два пъти по-ефективно.
40 броя цвят от кокиче в комбинация с 500мл силна домашна ракия. Оставяте на тъмно за около 30 дни след което при гастрит или язва може да пиете сутрин на гладно по около 20 мл или да използвате за разтриване при настинки или болежки в ставите.*

Taraxacum

 • ****
 • Публикации: 781
 • Рейтинг: +5/-5
Re: Ракия с кокичета!
« Отговор #1 -: Февруари 17, 2015, 22:05:23 »
Това го правим от няколко години насам, ползваме отварата само за разтривки. Не знам за язва и гастрит дали помага,но за "ракиени масажи" е перфектна.  :P

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Ракия с кокичета!
« Отговор #2 -: Март 16, 2015, 14:22:45 »
Аз преди 15 дни горе-долу я сложих натъмно и ще чакам. Чувала съм доста добри отзиви за разтривките с нея та се надявам да помогне, че дъщеря ми тази зима боледува 4 пъти и то доста сериозно. Изпи една камара лекарства и капки и нищо не й помагаше. Честно казано се оправи всичките пъти, когато опряхме до бабините методи- черна ряпа с мед и разтривки с ракия. Тя толкова пъти вече боледува и е свикнала с разтривките, че шишето с ракията си седи под креватчето й :) Като тръгне да си ляга пита къде е мойта ракийчица? : :P Ако я чуе някой чужд човек, който не ни знае тук процедурите ще реши че наливаме детето с алкохол. А то истината е толкова безобидна и толкова здравословна. Естествено тя си знае за какво е това шише и никога не би пила от него. Дори веднъж бяхме оставили дядо й да я гледа за половин час и когато му каза, че е жадна тръгнал това шише да й дава и тя е скочила : Не не не това е мойта ракийчица.

*

Taraxacum

 • ****
 • Публикации: 781
 • Рейтинг: +5/-5
Re: Ракия с кокичета!
« Отговор #3 -: Март 17, 2015, 19:08:26 »
Хубаво си направила :) Както съм писала вече изпробвано е в къщи многократно, но ми е интересно каква е ролята на кокичетата, какво правя те, какви вещества отдават в ракията и защо наистина  това е по-добрия вариант, знаете ли?

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Ракия с кокичета!
« Отговор #4 -: Март 31, 2015, 19:03:21 »
Има в него полезно вещество, което лекува много неща.
Преди половин век проф. д-р Димитър Пасков създава производствения процес на нивалин,

уникално лекарство за лечение на болести на периферната и централна нервна система, вкл. неврит, невралгия и детски паралич. Идеята за откриването на алкалоида галантамин се свързва с една легенда за болно момиче, което пие вода от чашката, в която са поставени кокичета в стаята му, след което оздравява. В миналото са били използвани екстракти от луковичките на Galanthus nivalis – добре познатото ни кокиче – предвестникът на пролетта. Ботаниците различават около 20 различни вида кокичета. По-късно

активното вещество галантамин се извлича основно от стръковете на блатно кокиче

(Leucojum aestivum). То действа като инхибитор на ензима ацетилхолинестераза и по този начин подобрява предаването на нервния импулс и удължава действието на нервно-мускулния сигнал при неврит, пареза, мускулна дистрофия, полиомиелит, радикулит, детска церебрална парализа.

През последните години модерната фармацевтична промишленост създава синтетичeн галантамин за производство на лекарства за лечение на болести на нервната система, вкл. на болестта на Алцхаймер.

Откритието на лечебното действие на галантамина от блатното кокиче, е значим принос на българската фармакология към световната медицина.