Работа на лаптопа

Бързина на лаптоп – как да я подобрим

Всеки иска неговият лаптоп да работи добре. В стремежа за оптимизиране работата на нашите лаптопи често търсим ефективни начини да се постигне това. В настоящата статия ще обърнем внимание на няколко важни компонента, които могат да подобрят работата на вашия лаптоп.

6 важни фактора за по-добрата работа на лаптопа

На първо място ще отбележим нуждата от почистване на вече ненужните файлове от компютъра. Най-често това са временни файлове, които така или иначе няма да ни се наложи да използваме повече. Много програми, например, създават такива файлове, като дори и да премахнем програмата от нашия лаптоп, то тези файлове остават на хард диска.

Дефрагментация. Макар този подход да не е сред най-ефективните, то си струва да се обмисли и такъв вариант, ако искаме да приложим пълен комплект мерки, които да подобрят работата на нашия лаптоп.

Премахнете излишните програми. Сигурно има много програми, които сте инсталирали на вашите лаптопи. Голяма част от тях, обаче, на практика не използвате, като това си е живо разхищение на ресурс. Преценете коя от програмите ви е нужна и коя не, за да я деинсталирате. Можете да използвате контролния панел в Windows или нашата препоръка – специализирана програма за деинсталиране на софтуер – например, Revo Uninstaller.

Сканирайте своя лаптоп с надеждна антивирусна програма, която да помогне да откриете евентуално инсталиран зловреден софтуер.

Прекратете стартирането на програми при зареждане на операционната ви система. По този начин тя ще обгрижва по-малко процеси и ще има повече ресурси, както от гледна точка на процесорно време, така и от такава за натоварването на RAM паметта. Едни от най-честите примери за стартиране на програми със зареждане на ОС са Skype, msn messenger, Daemon Tools и т.н.

Ако искате вашия лаптоп да работи добре, то осигурете му свободно място на логическия дял от хард диска, където е инсталирана операционната система. Така ще можете да използвате достатъчно ефективно своята виртуална памет, която най-често се нуждае именно от този дял на диска.

5/5 - 1 гласа