KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Първите млечни зъби на бебето - симптоми и облекчаване на болката

*

Лили Гагарин

 • *
 • Публикации: 38
 • Рейтинг: +1/-1
Никненето на млечни зъби при бебетата и малките деца може да бъде изнервящ период за много родители, тъй като малчуганите стават много раздразнителни, когато зъбките им почнат да пробиват.  Има все пак някои мерки, които можете да предприемете, за да се облекчат  симптомите при никнене на млечните зъби. По-съвременните методи включват използването на охладени силиконови пръстени, а също и обезболяващи гелове, предназначени специално за целта. Разбира се, има и "бабешки" лекове, включващи използването на алкохол, но за тях ще говорим в друга тема.Какво всъщност представлява никненето на млечните зъби?

Никненето на млечни зъби се случва, когато те пробият венците на бебето и е нормална част от растежа на всеки човек.
Въпреки че млечните зъби, т.е. техните зародиши, се развиват още, докато бебето е в утробата на майката, в повечето случаи те започват да пробиват венците, когато малкото човече е на 6-9 месеца, макар че това може да се случи и преди, и след тази възраст. Когато зъбите растат, от организма ни се отделят специални химически вещества, което позволява част от венците да се разделят, така че зъбите да могат да пробият през тях.

Самите зъби пробиват през венците на етапи. Обикновено долните предни зъби (резци) поникват първи, последвани от горните резци. Другите зъби почват да поникват през следващите месеци.  Едно дете е обикновено на възраст около 2 ½ или 3 години, когато се сдобива с пълния набор от млечни зъби.

Кои са най-честите симптоми при никненето на млечните зъби?

Тези симптоми може да се различават значително при различните деца.  При много бебета никненето на млечните зъбки е придружено със сравнително леки симптоми, които траят само няколко дни.  Но за други бебета никненето на млечните зъби е болезнено и може да продължи много по-дълго.

Симптомите за никненето на млечни зъби често се проявяват няколко дни (или дори седмици) преди фактическото изникване на зъба през венеца. Често срещаните симптоми и признаци са:

1. Червени и подути венци.
2. Зачервени бузи или цялото лице на детето.
3. Детето си търка ухото, което е от тази страна, от която пробива съответният зъб.
4. Отделя повече слюнка от обичайното.
5. Детето се събужда по-често през нощта и като цяло е по-раздразнително.
6. Капризничи при хранене.
7. Трие си венците, проявява необичайна до момента склонност към хапане, дъвчене или смучене.

Някои родители отбелязват, че в определени случаи никненето на млечните зъби е придружено от висока температура и лека диария. По начало никненето на млечните зъби не би следвало да причини сериозни здравословни проблеми на малкото човече.  Ако то все пак има висока температура (треска), диария или други по-сериозни симптоми и не се чувства добре, трябва да го заведете на лекар, за да се провери за евентуална друга причина за подобни симптоми. (Например ушна инфекция, гръдна инфекция или инфекция на пикочните пътища.)

Облекчаване на болката при никненето на млечните зъби

Много бебета и деца имат минимални или никакви симптоми при никненето на първите зъбки, така че те не се нуждаят от допълнително облекчение или лечение. Въпреки това, при други от тях, които изпитват болка и дискомфорт, съветите по-долу може да бъдат полезни:

Общи съвети

Внимателно триене на засегнатия венец с чист пръст може да облекчи болката. Много от децата смятат, че хапенето на чист и хладен предмет облекчава болката (например специално предназначени за целта изстудени силиконови пръстени). Дъвченето на охладени плодове или зеленчуци също може да помогне. При никненето на млечни зъби трябва да се избягва да се дават на детето бисквити или сухари, тъй като те съдържат захар, въпреки че иначе са достатъчно твърди и могат да облекчат болката.

Лекарства за облекчаване на болката

Ако детето изпитва болка при никненето на млечните зъби, лекарства, съдържащи ибупрофен или парацетамол, може да помогнат. Разбира се, те трябва да са във форма и дозировка, подходяща за бебета и малки деца, съобразена с конкретната възраст на детето.

Има и други "помощници" при облекчаване на болката при никненето на зъби, но за някои от тях не е проучено доколко ефективни и безвредни са те в дългосрочен план. Например билковите пудри и определени гелове за венци.

Успокояващи гелове за възпалени венци

Има успокояващи болката гелове за венци, които съдържат локален анестетик или лек антисептик. За повечето от тях лекарите смятат, че са безопасни за бебета и малки деца и могат да осигурят известно облекчение.  Те трябва да се прилагат с чист пръст и да се спазват инструкциите на опаковката.

Няма категорични доказателства, че използването на гелове, които съдържат холин салицилат (choline salicylate) са от полза и са абсолютно безвредни при употребата им при малки деца за облекчение на болката при никнене на млечните зъби. Нещо повече, при някои деца под 16-годишна възраст приемът на салицилова киселина под някаква форма, нaпример холин салицилат и дори обикновен аспирин, води до повишен риск за появата на животозастрашаващия и силно увреждащ черния дроб Синдром на Рей.   Затова е добре успокояващите гелове за венци, съдържащи холин салицилат, да се избягват.
« Последна редакция: Май 03, 2014, 08:14:46 от Glow »*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Други симптоми, които се наблюдават при никненето на първи зъбки са високата температура - това е когато организма се бори, имунната система отслабва и може да се наблюдават и воднисти сополи. Възможно е също и наличие на разстройство - няколко поредни дни - получава се от прекаленото слюноотделяне и се отразява в слузести изпражнения, от раздразнението в червата. Друг симптом за венците на зъбките - освен да се подуват може да се появят синкави резки - хематоми, които се облекчават без лекарска намеса със студен компрес.
Има различни видове облекчаване на болката - в това число температуропонижаващите средства като Панадол и Ибупрофен, охладени гумени гризалки, хомеопатични таблетки, различни гелове с лидокаин, така и алтернативна медицина с "бабешки илачи" - кристали от замразена мастика, които се натъркват по венчетата.

За да се запазят зъбките здрави, се дават таблетки калциев глюконат (три пъти дневно по 1/3 таблетка в продължение на две седмици), които  не се разтварят във вода, а се стриват и се приемат с храната.
 Друг метод е с яйчени черупки, които предварително са измити, нагрети на тиган и смлени се дават на детето в много малко количество - на върха на ножа заедно с храната три пъти дневно.

Миене на млечните зъбки - Мият се с детска паста и четка или силиконов напръстник с влакънца като четка. Сутрин и вечер всеки ден се правят по осем вертикални движения, които да обхващат предни, странични и задни зъби, които се намират на горната и долната челюст.
Пастата, която трябва да се използва за детските зъбки е без флуор, също така и да е без отмиване, тъй като бебето или малкото дете не знае и не умее да изплюва и да си изплаква устата.

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Детето започва да става нервно и кисело и постоянно мрънка, хапе всичко възможно и се лигави много-по това веднага ще разберете, че въпросът е за зъбите. Има едно зелено лекарство, което зъболекарите използват за мазане, но не се сещам за името му. Ще потърся.

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход
Има едно зелено лекарство, което зъболекарите използват за мазане, но не се сещам за името му. Ще потърся.
За Гранофорин ли? Аз не знаех, че се мажат бебешки зъби и венци с него. За болно гърло и афти съм чувала и ползвала (за себе си), ама не е ли много агресивно? И адски много цапа и уста и дрехи, особено както се плюнчи детето.