KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Как българинът пръв в соцлагера опита вкуса на Кока Кола

*

zuzu70

  • ***
  • Публикации: 160
  • Рейтинг: +2/-0

Заслугата за навлизането на тази тайнствена напитка в страната ни принадлежи на Тончо Михайлов, технолог в поделението за безалкохолни напитки на българското предприятие „Тексим”
През 1965 г. завесата леко се повдига и пътят на презокеанската компания в страната ни е отворен


В средата на 60-те години на ХХ век в Източна Европа Кока-Кола е напитка, обвита в тайнственост и митове. Историята на „Кока-Кола” за България обаче е много интересна. До този момент у нас, както и във всички държави от социалистическия лагер „продуктът на капитализма“ е представян от пропагандата като силно алкохолно питие, а вестниците ни пишат, че американските войници във Виетнам се търкалят пияни гушнали бутилки „Кока-Кола“.


През 1965 г. обаче завесата леко се повдига и пътят на презокеанската компания в страната ни е отворен. Това става възможно благодарение на затоплянето на политическия климат у нас след Априлския пленум от 1956 г. и приетата в средата на 60-те Програма за икономическа реформа. Нейните принципи са: децентрализация при вземането на икономически решения и използването на печалбата като мотивация. Според новата директива отделни предприятия могат да продават свръхплановата си продукция. Въпреки новата програма, Министерският съвет на НРБ продължава да провежда политика на производство, при което правителството определя приоритетен списък на артикули. На някои предприятия (като ДСП „Тексим“) е разрешено да търгуват с чужда валута. Това е времето, когато в България се внасят за първи път модерни бензинови колонки, първите машини за производство на тапети и маргарин, неща непознати дотогава в страната.
« Последна редакция: Февруари 10, 2015, 13:57:20 от Victoria »*

mis_hell

  • ****
  • Публикации: 343
  • Рейтинг: +8/-1
И аз бях чела как по някакво недоразумение започнал внос на Кока Кола, не помня къде, но е много интересно - дотогава тук са опитвали само плодови напитки като лимонада, оранжада и др. Майка ми по това време е била 12-год. дете и ми разказваше, че изобщо не и харесала кока-колата на вкус - сладко, горчиво, имала вкус  на лекарство.