Виното и ефекта върху емайла на зъбите

Бяло вино – защо причинява петна по зъбите

Не е задължително виното да е червено, за да се появят петънца по иначе бисерно белите ви зъби Бялото вино също може да създаде условия, които позволяват на веществата в останалите напитки, например кафето или чая, да зацапат зъбите.

За целите на изследване насочено към ефекта от бялото вино върху зъбния емайл учените поставят зъби от крава в отделни съдове с бяло вино, червено вино и вода за около един час. След това те потапят зъбите и в чай.

Кое вино влияе на емайла на зъбите

След потапяне в чай киснатите в бяло вино зъби потъмняват значително, а тези изложени единствено на въздействието на обикновена вода, запазват цвета си почти непроменен. Предполагам сте наясно, че дори при тютюнопушенето се увреждат зъбите и затова е важно да спрете цигарите.

Накиснати в червено вино зъбите потъмняват значително повече от тези, обработени с бяло вино и оставени на влиянието на чая.

Кисненето на зъби в бяло вино в продължение на час, е равносилно на ефекта при отпиване на вино по време на вечеря. Киселините във виното създават грапавини по повърхността на зъбите, които на по-късен етап дават възможност на съединенията в останалите напитки, които причиняват оцветяване, например кафето или чая, да проникнат дълбоко в зъбите.

Както червеното, така и бялото вино, засягат повърхността на зъбите и я правят по-податлива на зацапване при консумация на тъмни на цвят напитки.

Отдавна е известно, че червеното вино стимулира появата на петна по зъбите. То е по-опасно за белотата на зъбите, тъй като за разлика от бялото вино, червеното съдържа силно оцветяващо вещество, известно като хромаген. Известно е още, че чаят също съдържа хромаген.

В хода на изследването, учените използват спектрометър, устройство за измерване интензитета на цвета, за да оценят нивото на зацапване на зъбния емайл.

Разбира се не е задължително резултатите от това проучване да бъдат приемани като лоша новина от ценителите на гроздето и гроздовите напитки, че дори и на десертите.

Най-добрият начин за предотвратяване оцветяването на зъбите, причинено от виното и другите напитки, е да се използва паста за зъби, съдържаща избелващи вещества.

5/5 - 1 гласа