Идеи за декориране на банята в различни цветове

Декорация за баня – топ цветовете на годината

Как да изберем подходящ цвят за декорация на баня? Кои са модерните цветове, предпочитани от интериорните дизайнери днес? За да отговорим на тези въпроси, трябва да се запознаем по-отблизо с някои особености при декорирането и интериора на съвременната баня.

Основното правило, към което се придържат повечето хора, е да решат банята в нежни цветове. Плочките фаянс с деликатен нюанс са идеален избор както за стените, така и за пода. Това ще създаде усещане за простор дори и в една сравнително малка баня, а в голямата – ще запази и подчертае вътрешния обем.

С какви цветове да декорираме банята

По отношение на дизайна всичко е възможно. Но трябва да направим уговорката, че е по-добре е да използвате тъмни нюанси, само ако сте щастливи собственици на някоя по-голяма баня.

Един от най-важните фактори, които влияят върху избора на основен цвят за банята, освен размера на помещението, е неговата форма и местоположение. Ако банята е светла, то тогава можете да си позволите да се „заиграете“ с контрастите или да заложите на по-приглушени тонове. В случай, обаче, че става въпрос за малка и тъмна баня, едва ли би било подходящо да изберете за основен някой от цветовете в тъмната гама, защото рискувате да я стесните и направите мрачна и неуютна.

Най-подходящи за декорация на банята си остават светлите бежови нюанси. Снежно белите стени и подове не са препоръчителни. Защото се създава твърде силно усещане за стерилност, а това е в противовес с комфорта. Освен това студените тонове не се възприемат така положително от човешките сетива, както топлите.

Разбира се, при една правилна комбинация между топли и студени цветове, ефектът може да бъде доста добър. Следва да се подхожда внимателно, когато се избират точните нюанси.

За модерен и свеж цвят се счита зеленият. Той, заедно със синият са универсални за декорация на банята и много хора ги предпочитат, защото ги асоциират с морето, небето и зелените, тучни поляни.

Внимавайте с червеният цвят

Колкото до червените нюанси, с тях трябва да се внимава много. Те са отлична идея за поставяне на акцент, но в никакъв случай като избор за основен цвят. Подобна декорация ще е твърде драматична и е възможно да провокира раздразнителност и агресия.

Лилавият цвят – подходящ избор за модерната баня

Лилавите тонове обаче, където страстното червено е примесено с успокояващо синьо, са добър избор. Така например, баня в бяло и лилаво не само ще изглежда страхотно, но и ще въздейства особено успокояващо върху психиката.

Оранжево и жълто – слънчеви тонове в банята

Топлите оранжеви и жълти краски също са много популярен и актуален избор за декорация на баня, без значение на нейния размер или форма. Тези цветове карат хората да се чувстват щастливи, затова, ако искате да си осигурите добро настроение, непременно заложете на слънчевите багри.

5/5 - 2 гласа