Екскурзия и почивка в Доломити, в Италия

Доломити, Италия – перфектната дестинация

Високите алпийски проходи, до които можете да шофирате с кола, евтино, вкусно вино, кремообразно джелато и жизнени италиански местни жители са само няколко от любимите ми неща, но нещото, което ме развълнува най-много?

Хижите.

Ахххх, почакай. Нека префразирам това. Хижата всъщност не е точната дума, която да опише тези места.

Италианските хижи в Доломитите се наричат ​​тук Rifugios, но по-подходяща дума може да бъде Mountain Mansion.

Ако планирате да направите няколкодневни походи в Доломитите, наистина сте готови за почерпка, просто изчакайте. Тези „колиби“ приличат повече на хотели, а тези рифуджии в Доломитите са като къщи.

10 причини защо да посетите Доломити в Италия

Ето десет причини, поради които италианските рифуджии в Доломитите завинаги са променили моите стандарти за алпийски сън.

1. Пътеките до тях са доста лесни

Разбира се, някои пътеки са по-трудни за ходенеот други, но в по-голямата си част можете да очаквате гладки, добре маркирани пътеки, без навигация в сърцето на Доломитите около Агордино.

В зависимост от избраното от вас рифуджио, пътеките ще бъдат или задръстени с хора или ще бъдат предимно празни.

Така или иначе пътеките като цяло са широки и щедри, което ви позволява да прекарвате повече време, гледайки към красотата пред вас и по-малко време да гледате надолу, като се съсредоточите върху краката си и забравете да използвате ръцете си.

2. OMG, има душове!

Моята версия на душ-хижа е бързо миене на лицето ми в ледено планинско течение, но в Италия можете да сведете до минимум миризмата си, като си вземете действителен душ в рифуджио.

Някои рифуджии предлагат студени душове, а някои дори предлагат топли душове (които са допълнително заплащане за много малко вода, но все пак!) Докато пристигнахме в Рифуджо Тиси близо до Алегхе, видяхме десетки хора, облицовани в очакване на заслуженото си. горещ душ.

3. Бира и вино през целия ден, всеки ден

Няма нищо, за което жадувам повече от ледена студена бира, която ме чака на върха на планината. Има ли нещо по-добро, след горещо време и потен поход?

Обучих се търпеливо да чакам, докато свърши цялото пътуване, когато мога да се отдадем на угощение и напитка, но в Италия не е нужно да чакате.

Насладете се на заслужен, а почивка, докато се взирате в неповторими гледки или изпийте цивилизована чаша вино с вашата вечеря.  Италия знае как да прави хижи и  вино правилно.

4. Еспресо през цялото време

Слушайте, имала съм отчаяни времена в планината, но рядко минавам без кафе на сутринта.

Опитах всичко от кафе в торбички за чай, разтворимо кафе, филтър, турско кафе, всичко което са ми казвали.Няма кафе, за което да съм доволна, когато става въпрос за кофеинизация в планината.

Предпочитам ли напитка еспресо сутрин? Разбира се, но през повечето време това не е моята реалност. В Италия обаче със сигурност е така. Фантастични еспресо машини на върха на планината, за да можете да бъдете адекватно кофеинизирани.

5. Не е нужно да вземате много багаж със себе си

Докато се подготвях за първото си преживяване на рифуджио, извиках водача си в паника. Какво точно трябва да донеса ?! Нямам спален чувал или печка или прибори за хранене. Дори нямах храна за закуска!

Той ми каза по най-спокойния начин- просто се отпусни. За всичко се бяха погрижили. Всичко, което трябваше да направя, беше да донеса дрехи и спален чаршаф, а останалото щеше да е там.

Той беше прав, разбира се. Храната, напитките, спалното бельо. Всичко това беше част от преживяването rifugio.

Странно ли беше да не се налага да нося пакет от 20 кг нагоре по планината? Да. Беше ли най-доброто нещо някога? Също така да.

6. Италиански тристепенни ястия

Моите планински ястия обикновено се състоят от пакетирани храни или кус-кус и всичко друго, което мога да намеря в хладилника си.

Храненето по време на туризъм е просто необходимост за мен. Никога не изразходвам твърде много време или енергия за планиране на вкусни ястия.

В Италия обаче имате най-доброто от двата свята. Rifugios предлагат тристепенни ястия в комплект с макаронени изделия, салата, полента, десерт и разбира се, вино. Отиването в леглото със стомах, пълен с вкусна храна, беше сериозна смяна на играта, още повече, че дори нямаше нужда да нося нищо от себе си.

7. И разбира се, има наличен wifi

Добре, ще бъда честна, една от любимите ми части да отида в планината е да се измъкнеш от нормалния живот, далеч от имейлите и социалните мрежи и работата. Но рифугионите в Доломитите са фантазия!

В България просто няма начин да останеш свързан в бекграунда, което е бонус, който съм харесвала през последните няколко години. Не само, че няма wifi, но също така няма и захранване, електричество или обхват на телефона.

Това е страхотно!

Когато пристигнахме на първото ни рифуджио в Доломитите, бях шокирана, когато видях името и паролата на wifi, окачени на стената. Какво по дяволите?!

Но колкото и да обичам да съм в планината и да отделям време само за да оценя гледката, мога да видя какъв е бонусът да имам wifi. Важно е за подобна лятна почивка в чужбина, нали?!

Трябва да уведомите близките си, че сте жив и здрав? Лесно е. Имате нужда от разсейване, защото всички около вас участват в разгорещен разговор изцяло на италиански, който не разбирате? Здравей Instagram. Използвайте wifi, когато имате нужда от него, но не забравяйте да оставите телефона за малко и да се загледате в красотата пред вас, нали?

8. С wifi трябва да има  и електричество

Последният път, когато отидох бях в хижа тока се спираше, когато се съмни.

Знам, че щом слънцето си отиде, ще ми трябва фенер, която да ми покаже къде е банята. Но в Италия? Няма проблем.

Рифугионите имат електричество и го поддържат достъпен до около 22:00, когато всички си лягат. Ако сте изразходвали цялата си батерия на телефона, правейки снимки на фантастичния пейзаж, можете също да презаредите, но бъдете готови: намирането на безплатен гнездо е мисия.

9. Джапанки за всички

Знаете ли това усещане, когато искате да събуете обувките си веднага щом пристигнете на вашата дестинация? Това е фантастично усещане, но когато ходя до хижа, обикновено го игнорирам.

Готова съм да поддържам обувките си, в случай че трябва да изляза навън, за да направя снимки или да отида до банята. В италианските рифуджии те предлагат джапанки (които те с възхищение наричат „чехли“), така че можете веднага да свалите обувките си и да се разхождате, ако е необходимо.

10. Гледки навсякъде

Rifugios в Доломитите са очарователни и невероятни и предлагат всички удобства, които бихте могли да поискате в планинска хижа. Но далеч нещото, което ги отличава е фактът, че са кацнали в сърцето на едни от най-смайващите планини на планетата.

Невероятно разположени върху скали или прибрани в тихи долини, трудно е да си представим мащаба на работата, която се състои в изграждането им.

Гледането на известните Доломити прави всеки друг проблем в живота ви да изглежда малък и незначителен и за момент всичко, което има значение, е красотата пред вас. (И виното, което те чака на масата).

Много благодаря на Сърцето на Доломитите, че ме прие в Италия и нямам търпение отново да отида там!

5/5 - 2 гласа