Рекламиране във Фейсбук

Facebook реклама – ефективна ли е наистина

Последните години са характерни с бум на посещаемост в социалните мрежи и особено във Фейсбук. Все повече хора са направо пристрастени към тази социална мрежа и понякога влизат по 20-30 пъти на ден в нея. Статистика показва, че регистрираните български потребители във Фейсбук надхвърлят вече 1,5 милиона, от които почти милион посещават социалната мрежа ежедневно.

Именно затова маркетингът и рекламата във Facebook имат огромно значение за бизнеса и все повече фирми се насочват към този тип реклама като доста по-ефективна, даваща значителни резултати.

Скъпа ли е рекламата във Фейсбук

Като всяко друго начинание и рекламата в социалните мрежи си има своя стратегия, за да бъде успешна. Общо взето тази стратегия се свежда до установяване на диалог и печеливши взаимоотношения с клиентите, използвайки свои уникални публикации във Фейсбук, които да привлекат тяхното внимание. На пръв поглед изглежда много лесно, но всъщност си има своите тънкости. А за всички тънкости във всяка сфера си има и професионалисти – в случая специалисти по маркетинг и реклама.

Те биха ни помогнали и изградили за нашия бизнес SMM стратегия – Facebook маркетинг.

При една професионално планирана стратегия в сравнително краткосрочен план от реклама във Facebook може да очаквате:

• Сравнително евтина реклама пред сигурен огромен брой потенциални клиенти;

• Възможност за създаване на дълготрайни връзки с Вашите клиенти;

• Да получавате голям брои препоръки от доволни клиенти, които са достъпни за всички ваши бъдещи;

• Можете да влизате в диалог със своите клиенти;

• Брандинг – популяризиране на продуктите, които предлагате и тяхната марка;

• Вашият фирмен сайт ще бъде в много по-добри позиции за търсачките, което го прави по-лесно достъпен от клиентите;

• Привличащ Facebook маркетинг – възможност да покажете преимуществата на вашия продукт или услуга на потенциалните си клиенти за да предпочетат вас пред конкурентите. Помагайки им чрез безплатен съвет да решат свой проблем, Вие ги печелите за свои клиенти;

• Повишаване на продажбите, възвращаемост на инвестицията и увеличаване на печалбите.

Интернет е среда, в която присъствието не е толкова скъпо, както в други медии като телевизии, цветни списания и др., именно затова, обаче, конкуренцията в тази среда става все по-голяма и потребителите стават все по-объркани и срещат трудности при избора си.

Успешен ли е Facebook като маркетингов канал

Затрупан от всички страни с гръмки и цветни реклами, днешният потребител вече започва да ги пренебрегва и търси друг по-нестандартен начин да бъде убеден и насочен при своя избор. В това отношение Facebook е точното място, където може да рекламирате своята дейност, без това да бъде досадно на клиентите Ви, като ги запознавате с тях и изтъквате техните предимства. Въпросът е да го направите качествено и по правилата, за да постигнете добри резултати, което ще бъде успех и за Вашият бизнес и за Вашите клиенти.

Интернет е свободна среда, а разходите, нужни за присъствие там, не са толкова големи като тези в телевизия, списания и дори радио. Конкуренцията на сцената става все по-голяма и потребителите не са раздвоени, а направо “разстотени”. Ако до сега на обикновения потребител му се е налагало да гледа реклами само по телевизията и да ги слуша само по радиото, то сега той бива засипван.

По този начин неговият гард се вдига още повече и той става почти недосегаем от рекламните атаки. Самите потребители стават все по-имунизирани и спират да обръщат внимание не само на телевизионните и радио реклами, които до този момент са били основен първоизточник за тях, но и на всичко останали канали.

Така се оказва, че Интернет и неговите съпътстващи чеда не улесняват маркетинга, а просто са резултат на неговото израстване и възможност за по-нататъшно развитие. За да докажа своята теза, искам да ви покажа два видео спота на Apple, съответно от далечната 1984г и близката 2010г. Първото видео е гледано около 11 милиона пъти, а второто 17 милиона. Разликата не е много голяма, като се има предвид не само качеството на спота и емоционалният подход в първия, но и технологически развитите времена, в които живеем.

5/5 - 1 гласа