GPS откриване на местоположение

GPS системи – какво представляват

Технологиите напредват с голяма скорост в последните години! Няма как да не отбележим една новост, която направи пътуването из страната, чужбина и др. места много по удобно – това са GPS системите, които вече можете да намерите на много места и в България.

Какво е GPS

GPS е съкратено от Global Positioning Systems, състои се от 25 спътника изпратени от правителството на САЩ първоначално само за военни цели. След 1980г. и състоялите се реформи в управлението на най-развитата икономика се решава тези системи да бъдат достъпни за цивилното населения на Земята.

GPS системите дават информация за всяко кътче на земята, дори, например, за селца в откъснатите райони на Африка, работата им не спира и информацията е достъпна 24 часа в денонощието,  7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Сигналите на тези спътници са толкова силни, че дори те могат да ви дадат информация за движението на дадена точка в реално време и истинската скорост на движение.

GPS устройствата предоставят информация и за наличните в близост до вас хотели, мотели, бензиностанции, сервизи, ресторанти и др. Грубо казано, глобалната система е разделена на три основни части: потребителски, контролен и космически.

GPS технологиите се развиха до такава степен, че вече те са налични за безплатно използване във всеки мобилен телефон, смартфон, преносим компютър и т.н.

Предлаганите системи за автомобили и камиони също не губят популярност и всеки може да ги види вече във всяко превозно средство. Те са малки и удобни, предлагат все повече и повече екстри като радио, възможност за гледане на телевизия и дисплей с висока резолюция, избор на езика и гласа, който да ви ръководи във вашето пътуване и т.н.

По-известните производители на GPS системи са: iGo, Garmin, Navigon, Mio, Tom-Tom и Sygic. Цените им са достъпни за всеки и варират от 90лв до 500лв(пакет с всички екстри). За да работи успешно всяка система, трябва да бъде снабдена с карта на региона, държавата или континента. Тези карти, разбира се, можете да намерите при всеки продавач на GPS системи.

Съществуват GPS приемници, морски системи, телефони с GPS, навигационни системи и ръчни GPS устройства. Те без съмнение ще Ви помогнат при всяко едно ваше пътуване в непознат район или държава.

5/5 - 1 гласа