13 съвета как да преодолеем зависимостта от цигарите

Как да спра цигарите – 13 съвета за успех

Да пушеш цял живот и да искаш да спреш цигарите – трудно е наистина.

13 начина как да спрете цигарите

По-долу сме подбрали специално за всеки, който иска да спре тютюнопушенето най-добрите 13 съвета как може да го постигнете.

1. Разберете защо точно искате да откажете цигарите

Искате да откажете цигарите, но не знаете защо? Отговорът: “Защото те са вредни” не е достатъчно задоволителен. За да се мотивирате и скъсате с този навик завинаги имате нужда от по-сериозен довод или лична причина. Може би искате да предпазите тези около вас, които в случая са поставени в ролята на пасивни пушачи.

Може би мисълта за рак на белите дробове ви хвърля в страх и ужас. Или може би просто искате отново да изглеждате млади и красиви. Изберете причина, която е достатъчно убедителна за вас, и която ще вземе превес над желанието ви да запалите поредната цигара.

2. Не спирайте цигарите отведнъж

Със сигурност сте изкушени от мисълта да изхвърлите цигарите и да обявите на всеослушание, че вече не сте пушач. Звучи просто и лесно. За съжаление обаче 95% от тези, които се опитват да преборят зависимостта си без терапия или медикаменти по лекарско предписание, в крайна сметка се връщат към стария вреден навик. Причината за този ефект е, че тютюнопушенето е вид зависимост. Мозъкът е зависим от никотина и при липса на такъв налице са симптомите на никотиновата зависимост.

3. Подложете се на никотин-заместваща терапия

Когато спрете да пушите, липсата на никотин ще ви изнерви и депресира, ще ви направи неспокойни и дори гневни. Силното желание за “само още едно, последно дръпване” обикновено надделява над здравия разум. Никотин-заместващата терапия може да редуцира интензитета на тези чувства и желания.

Доказано е че употребата на никотинови дъвки, бонбони и лепенки може да удвои шансовете за успешно отказване от вредния навик, особено когато те се прилагат в комбинация с интензивна програма за овладяване на поведенческите характеристики и проблеми. Не е препоръчително да използвате споменатите малко по-горе продукти докато все още пушите активно.

4. Попитайте своя лекар за медикаменти по рецепта

За да облекчите изгарящата нужда от никотин, без да използвате продукти, които съдържат такъв, потърсете своя лекар и го попитайте за медикаменти, които той би могъл да ви препоръча и предпише. Съществуват различни видове таблетки, които намаляват желанието за пушене, като въздействат на засегнатите от никотина участъци от мозъка.

При запалване на цигара тази промяна може да направи ефекта от пушенето по-малко задоволителен. Определен вид медикаменти биха могли да намалят депресията и липсата на концентрация, които са характерни за никотиновата абстиненция.

5. Не се опитвайте да се справите сам

Кажете на всички свои приятели, колеги и роднини, че се опитвате да откажете цигарите. Тяхната подкрепа би могла да бъде от решаващо значение в борбата ви с никотиновата зависимост. Освен това бихте могли да се присъедините към терапевтична група или да поговорите със специалист, който да ви даде конкретни напътствия и да ви окуражи.

Поведенческата терапия е вид помощ, която ще ви осигури стратегии за справяне със зависимостта. За да увеличите шансовете си за успех, най-добре съчетайте поведенческата терапия с никотин-заместващи продукти или медикаменти.

6. Намерете начин да контролирате стреса

Една от причините поради която хората пушат е, че никотинът им помага да се отпуснат. След като откажете цигарите ще трябва да намерите друг начин за справяне със стреса. Възможните варианти са: подлагане на масаж слушане на релаксираща музика, посещение на курс по йога или бойни изкуства като тай чи например. По възможност избягвайте стресовите ситуации, особено първите няколко седмици след спиране на употребата на тютюневи изделия.

7. Избягвайте алкохола и останалите видове провокатори

Определен вид занимания могат да увеличат копнежа ви да запалите цигара. Алкохолът е един от най-големите провокатори, затова по възможност след спиране на цигарите го избягвайте напълно или се опитайте да сведете приеманото количество до минимум. В случай че кафето също се явява дразнител, заменете го с чаша ароматен чай поне през първите няколко седмици след спирането на цигарите.

Ако сте си създали навик да пушите непосредствено след хранене, измислете нещо друго, което бихте могли да правите за компенсация, например мийте зъбите си или дъвчете дъвка.

8. Почистете дома си

След като изпушите последната си цигара, отървете се от всички пепелници и запалки. Изперете всички дрехи, които миришат на цигари и почистете основно килимите, завесите и тапицерията на диваните и мебелите в дома си. Използвайте освежители за въздух, за да елиминирате познатата и изкусителна миризма на тютюн. Не е препоръчително да виждате или помирисвате нещо, което ще ви напомни за цигарите.

9. Опитвайте отново и отново

Много често дори и след продължителен период на неупотреба на цигари, вредният навик се завръща. Много пушачи правят многократни опити да преустановят пушенето преди да се откажат от тях завинаги. Преценете кои емоции и обстоятелства стоят в основата на връщането към цигарите. След като вземете решение да опитате отново, поставете си изпълним в рамките на следващия месец срок.

10. Раздвижете се

Физическата активност може да намали необходимостта от никотин и да облекчи симптомите, които характеризират липсата на такъв. Вместо да запалите цигара, по-добре обуйте маратонките си и излезте на разходка в парка. Дори лекото физическо натоварване, например разхождането на кучето или плевенето на градината, може да ви бъде от голяма полза. Освен това движението означава горене на калории и следователно редуциране на килограмите, натрупани в този период от живота ви, в който сте били активен пушач.

11. Яжте плодове и зеленчуци

Не се подлагайте на диета докато се опитвате да откажете цигарите. Прекомерните лишения могат да имат напълно противоположен ефект. Вместо това фокусирайте вниманието си върху консумацията на повече плодове зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Научно доказано е че този тип храни придават ужасен вкус на цигарите.

Приемът на плодове, зеленчуци и млечни продукти не само помага в борбата с вредния навик, но и осигурява на организма полезните вещества от които той се нуждае за да функционира правилно и за да се бори с болестотворните вируси и бактерии.

12. Изберете си награда

Освен всички здравословни ползи преборването със зависимостта от цигарите ви помага и да пестите пари. Възнаградете се за постигнатия успех като си купите нещо, което ще ви зарадва и ще ви достави истинско удоволствие.

13. Направете го в името на собственото си здраве

Не отказвайте цигарите само защото те поглъщат голяма част от средствата ви. Направете го именно защото това ще се отрази благоприятно на общото ви здравословно състояние Отказването на цигарите понижава кръвното налягане и успокоява пулса в рамките на само 20 минути след последно изпушената цигара.

След около ден нивата на кислорода и въглеродния моноксид в кръвта ви се нормализират, а с това се понижава и риска от сърдечен удар. В дългосрочен план ползите са още по-големи. Отказването на цигарите намалява риска от коронарни сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и други видове ракови заболявания.

5/5 - 2 гласа