KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Слънцезащитните продукти - съвети и тенденции за 2014 г.

*

Лили Гагарин

  • *
  • Публикации: 38
  • Рейтинг: +1/-1
Дойде периодът от годината, в който морето и плажът вече не са мираж. Вие приготвихте ли се за лятото?

Колкото и да е неприятно да мислим за болести, ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак и е пряко свързан с прекаленото излагане на слънчевото греене без достатъчно защита.
Какво трябва да знаем, когато избираме слънцезащитен продукт?1. Избирайте водоустойчиви слънцезащитни продукти (на етикета им пише water resistant) с 80-минутна защита. Те предлагат достатъчно защита за случаите, когато тялото ви се поти заради топлото време.
Имайте предвид, че ако влизате във водата, трябва да нанесете нов слой от продукта след излизането, независимо колко време е минало от предходното нанасяне.

2. Избирайте слънцезащитни продукти с SPF 30-50.

Често срещана заблуда е, че SPF измерва продължителността на времето, през което потребителите могат да се излагат на слънчевите лъчи преди да изгорят. Всъщност SPF изразява количеството ултравиолетови лъчи от B-тип (UVB), необходими за да причинят изгаряне (загар) на кожата дори и при нанесен слънцезащитен продукт.

Слънцезащитните продукти с SPF от 2 до 14 могат да предпазят от изгаряне, но те не предлагат защита срещу рака на кожата или преждевременното стареене на кожата. Затова не са най-добрия избор, ако държите на здравето и красотата си.

От друга страна FDA все още няма доказателства, че продукти с SPF над 50, предлагат по-добра защита от такива с фактор 50, независимо от факта, че обикновено са доста скъпи.

3. Уверете се, че нанасяте нужното количество продукт всеки път. Според изследванията повечето хора нанасят едва 20-25% от необходимото количество защитен продукт, което е около 28 грама за едно нанасяне и така намаляват защитата на кожата си, дори и когато използват качествени продукти.

4. Избирайте си широкоспектърни слънцезащитни продукти, осигуряващи защита едновременно срещу UVA и UVB-лъчите.
Те най-често имат на етикета си думите "Broad spectrum". Обикновените слънцезащитни продукти осигуряват защита само срещу UVB-лъчите, а именно UVA-лъчите проникват по-дълбоко в кожата и причиняват рак. Те не причиняват изгаряне и почерняване, затова трудно може да се каже дали сте били изложени прекалено на вредното им влияние и често са наричани "тихият убиец". Освен защита от рак на кожата, широкоспектърните слънцезащитни продукти намаляват и преждевременното стареене на кожата заради излагане на слънце.

5. Избирайте продукти, в чието съдържание има разннобразни слънцезащитни съставки.

На първо място такива с органичен произход като ecamsule, cinoxate, octyl salicylate и benzophenon. В случая различните съставки действат синергично и сумарно създават по-голяма защита, отколкото всяка една от съставките поотделно. В допълнение, комбинирането на разнообразни съставки позволява на производителите да използват по-малко количество от отделните съставки и така намаляват риска от възможна кожна реакция срещу някоя от тях.
Най-добрите слънцезащитни продукти съдържат и минерали - физически слънцезащитни съставки като цинков и титаниев оксид. В миналото тези съставки оставяха мазен бял слой по кожата след нанасянето, който не попиваше добре, но съвременните продукти от висок клас имат в съдържанието си подобрена микронизирана формула на тези съставки, която им позволява да бъдат нанасяни в по-фин слой и да попиват по-добре. Продукти като талк пък помагат за по-доброто и еднородно смесване на тези физически агенти.
Съставки като dimethicone, cyclomethicone и sodium phosphate пък действат като pH-стабилизатори за кожата и я правят по-хидратирана и по-здрава.

6. Нанасяйте необходимито количество слънцезащитен продукт поне 15-20 минути преди излагането на слънце и повтаряйте през 2 часа след това. А ако влизате във водата, след всяко излизане.

7. Помнете, че слънцезащитните продукти сами по себе си не са достатъчни, за да се предпазите от отрицателното въздействие на слънцето.

Носете подходящи шапки, слънчеви очила с добра защита и защитни дрехи от проветриви, естествени материи. Когато сте на открито през лятото, е най-добре да стоите на сянка в часовете от 10 сутринта до 4 следобед. Индиректното слънчево греене в този случай е достатъчно за добиването на здравословен тен.

« Последна редакция: Май 14, 2014, 19:19:04 от Victoria »