KoKiTa.eu - да поговорим по женски!''Лолита"- възхвалата на една книга

*

revolution

  • ****
  • Публикации: 879
  • Рейтинг: +16/-4
''Лолита"- възхвалата на една книга
« -: Януари 06, 2015, 21:45:19 »
Колко книги сме чели,които имат много награди и са признати като бестселъри,но реално след като я прочетем се чудим,защо тази книга е толкова говорена. Толкова тъпани са бити за нея,а в същност не е нищо особено или пълна катастрофа. Никога не съдя книгата по корицата. Интересувам се какво мислят за нея, чета коментари понякога. Не обичам хаотичното купуване и четене на безсмислици. До някъде се водя по това дали е много четена и какви награди има и се случва веднъж на 100 книги да останеш ,,приятно изненадан”.
,,Лолита”- ох прекрасна Лолита,която си толкова обичана и прекрасна. Лолита-нимфа прекрасна желана от всеки мъж,но недосегаема за много. Лолитка, Лолитка.
Написана през 20 века книгата определено е привлякла вниманието на съсловието със скандалния си сюжет. Тази световно известна книга с името си и сюжета се превръща в един филм обявен за ,,пропаганда за педофилия” и бива забранен в над 20 държави. Книгата е призната от ,,Таймс” за една от най-великите книги на всички времена. Продадени са над 100 000 книги и това ни кара да се питаме-какво и е специалното на тази книга?
Твърди се,че това е книга за една истинска и чиста любов,невъзможна,страстна.  Докосва сърцето, но и те кара да останеш много възмутен. Да,аз бях много възмутена,но не от друго,а от себе си. От себе си,че допуснах да се повлияят от толкова възхвали по книгата и да я купя. Не съжалявам чак толкова,че съм я прочела,но все пак можех да използвам времето си в четене на нещо по-интересно....
Историята е между възрастен мъж влюбен в 12 годишно момиче. Така-добре нали? Може и да интересна... В началото когато започнах да я чета книгата вървеше бавно и безинтересно,но когато започна да се развива действието,да се прави завръзката книгата определено стигна да едно друго ниво,което ме накара да забия лице в нея и да не спирам  да поглъщам думите, редовете. Интересна,да, определено бях очарована независимо от лошия старт. След първата завръзка имаше още една,която завръзка е момента,в който си казваш ,,Определено историята е интригуваща”... Да историята е интригуваща,но точно една глава след втората завръзка интереса ти от 100% пада на 0%. Автора определено гори от желания да опише чудните места, географски положения,но голяма част от книгата беше за едно дълго и отегчително пътуване,което разкрива грозната страна на една нимфетка( така нарича автора красиви момичета между 9-12 години). Този скучен период от книгата разкрива чертите на момичето,мислите на героя,но докато автора се опитва да ни покаже какво си мисли нашия Хумберт ние ставаме отегчени и вече разочаровани от книгата. Това мое разочарование продължи до края и точно в последните 2-3 глави книгата пак стана интересна-до някъде. Да разказвам цялата история няма смисъл-може да има желаещи да я прочетат. В края може би автора иска да покаже,че нашия герой не е точно педофил,а наистина изпитва истинска непоправима и незаменима любов към момичето. Може би се опитва да го оправдание,но единственото,което постигна лично за мен автора е- че ме отегчи ужасно много. Книга,която само 1/3 от нея е интересна,не е книга,която заслужава толкова възхвали. Лично мое мнение.
Ще се радвам ако чуя и мнение на други чели книгата-съгласна или несъгласни с мен.


"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."

*

Svetla

Re: ''Лолита"- възхвалата на една книга
« Отговор #1 -: Януари 13, 2015, 09:10:13 »
Тази книга съм я прочела преди около 5-6 годинии моето мнение съвпада с вашето.Много точно преразказахте сюжета и.Към самият краий вече наистина може да се разочароваш.