KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Притчи

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Притчи
« Отговор #60 -: Март 20, 2015, 18:50:00 »
Един баща изпратил сина си при най-големия мъдрец на света, за да му разкрие тайната на щастието. Когато младежът пристигнал в двореца, влязъл в една голяма зала, пълна с хора, имало и музиканти, и танцьори и какво ли още не. В центъра на залата седял мъдрецът и разговарял с дошлите да го посетят. Младежът се приближил и обяснил за какво е дошъл. Мъдрецът му казал:
- Сега съм зает – използвай времето докато чакаш, за да разгледаш двореца. Но имам едно условие – ще ти отговоря на въпроса само ако обиколиш двореца с тази лъжица в ръка – и му подал една лъжица. Но внимавай, в нея има две капки олио и ти не трябва да ги разлееш.
Младежът обиколил двореца и след три часа се върнал при мъдреца, държейки лъжицата в ръка. Капките олио още били в нея. Мъдрецът го попитал:
- Е, видя ли прекрасните ми персийски килими? Видя ли великолепната ми градина – на градинаря му трябваха 10 години, за да я създаде? Видя ли картините и статуите?“
- Не! – отговорил младежът. – Внимавах да не разлея капките олио!
- Обиколи тогава пак двореца, но този път разгледай всичко – казал Мъдрецът.
И младежът наистина този път обиколил двореца и този път наистина разгледал с удоволствие всичко. Но когато се върнал в залата при Мъдреца с ужас забелязал, че е разлял капките олио в лъжицата.
- Ето в това е смисълът на щастието – казал му Мъдрецът.
Да съумееш хем да се насладиш на прелестите на света край теб, хем да не забравяш и за двете капки олио в лъжицата… .
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

vladimirova

 • ****
 • Публикации: 337
 • Рейтинг: +5/-2
Re: Притчи
« Отговор #61 -: Март 20, 2015, 19:08:08 »
ПРИТЧА ЗА САНДВИЧИТЕ КОИТО САМИ СИ ПРАВИМ
На един строеж в Средния Запад, когато прозвучавал сигналът за обяд, всички работници сядали заедно да ядат. И най-редовно Сам, щом отворел кутията с обяда си, започвал да се оплаква:
— По дяволите! — роптаел той. — Пак ли сандвичи с фъстъчено масло и мармалад! Мразя фъстъчено масло и мармалад!
И така ден след ден Сам все се оплаквал от сандвичите си с фъстъчено масло и мармалад. Минали седмици и останалите работници започнали да се дразнят от държанието му. Накрая един човек от строителната бригада му казал:
— За Бога, Сам, щом толкова мразиш фъстъчено масло и мармалад, защо просто не кажеш на жена си да ти приготвя нещо друго?
— За каква жена говориш? — отвърнал Сам. — Аз не съм женен. Сам си правя сандвичите.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Притчи
« Отговор #62 -: Март 20, 2015, 19:51:09 »
Учителят казал на своя ученик:

– Разгледай добре стаята, в която се намираме, и се постарай да запомниш предметите с кафяв цвят.

В стаята имало много кафяви вещи и ученикът бързо се справил с тази задача. Но мъдрецът казал:

- А сега затвори очи и изброй всички неща в син цвят.

Ученикът, объркан, се възмутил:

- Аз нищо синьо не забелязах, защото запомних само нещата в кафяв цвят!

Тогава Учителят отговорил:

– Отвори очи, огледай се - всъщност в стаята има толкова много неща в син цвят.

И това била самата истина.

Мъдрецът продължил:

– Ако търсиш в стаята само вещите с кафяв цвят, а в живота - само лошото, то тогава ти и ще виждаш само тях, ще забелязваш изключително и само тях, само тях ще запомняш и те ще участват в живота ти. Запомни: ако търсиш лошото, задължително ще го намериш и няма да забележиш нищо добро.
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

vladimirova

 • ****
 • Публикации: 337
 • Рейтинг: +5/-2
Re: Притчи
« Отговор #63 -: Март 30, 2015, 01:36:12 »
ПРИТЧА ЗА ИНДИЙСКИЯ МЪДРЕЦ ТУКАРАМ
Един от учениците на Тукарам се поинтересувал как мъдрецът е постигнал своята трансформация, как така никога не се ядосва, как така винаги е толкова любящ и т.н.; той искал да узнае него­вата „тайна". - Не зная какво да ти кажа за своята тайна, - казал Тукарам - но знам каква е твоята тайна. - Що за тайна пък е това? - попитал ученикът изненадан. - След една седмица ще умреш - казал важно учителят. Тъй като Тукарам наистина бил велик мъдрец, ученикът приел думите му сериозно. През следващата седмица той променил поведението си. Започнал да се отнася с любов към семейството и приятелите си. Медитирал и се молел. Правел всичко, което можел, за да се подготви за смъртта си. На седмия ден той легнал в своето легло, защото се почувствал слаб и пратил да повикат Тукарам. - Благослови ме, мъдрецо, защото умирам - казал той. - Благословията ми винаги е с теб - отвърнал мъдрецът. - Кажи ми, как прекара последната седмица? Ядосаше ли се на роднините и приятелите си? - Разбира се, че не. Разполагах само със седем дни, за да ги обичам. Така и направих. Обичах ги силно. - Сега вече знаеш моята тайна - възкликнал Тукарам. - Аз осъзнавам, че мога да умра по всяко време. Затова и съм любящ във всичките си взаимоотношения. Ето това е. Специалният инструмент, който ни дава смъртта, е силата - най-важният компонент на концентрацията.