KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Пътуващи книги

*

revolution

  • ****
  • Публикации: 879
  • Рейтинг: +16/-4
Пътуващи книги
« -: Януари 16, 2015, 12:42:22 »

Определено 2015 е годината на книгите,защото тръгвай от Зукърбърг с неговата група във facebook и литературния клуб тя продължава с идеи за по-достъпен начин на четене на книги. Тъкмо си помислихме,че книгите и четците замират и тогава открихме новото изобретение на четящите хора в България. Олга Клисурова разказва за проекта ‘’Пътуващи книги’’
"Има една група, тя е национална, казва се "Какво четеш..." Там обсъждаме книги, автори, изобщо много полезна и приятна група. Там се зароди идеята да имаме място, където можем да си разменяме книги и в София веднага си направиха такава група", разказва Олга. "Тук се случи месец по-късно, когато Борислав Атанасов - собственикът на антикварната книжарница, предложи да ни даде местенце при него, където да се случва размяната. И така се започна, той ни отдели не просто местенце, ами ни предостави цяла етажерка".
Условията са лесни. Носиш и вземаш. Колкото книги вземаш, толкова трябва да оставиш, поне. Може и повече, естествено.
За сега само 2-3 са вземали книги и още не сме отработили механизма, но вярвам, че нещата ще потръгнат, допълва Олга.
Идеята е да се оставят книги, които наистина препоръчваме, а не някои от които искаме да се освободим. И засега заглавията, които са оставени на място, са "Нежна е нощта" на Фицджералд, "Юлиян" на Гор Видал, "Психология на сексуалността" на Зигмунд Фройд, "9.99" на Бегбеде, "Чужденецът" на Камю.
В отделения кът има място за над 10 книги, които чакат някой да ги вземе и прочете. После естествено да ги върне на място, за да ги вземе следващият.
Олга Клисурова допълва, че се разчита, че четящите хора са интелигентни и с чувство към книгите, за това смятаме, че те ще ги пазят. Ако една книга не бива вземана над месец, собственика трябва да си я прибере за да се освободи място за други.
За още по-голямо улеснение Олга създава и facebook група Пътуващите книги на "Какво четеш..." - Стара Загора. Там се качват предложенията, за да могат хората да се ориентират в заглавията.
"Нека се чете! "Пътуващите книги" правят четенето още по-достъпно. Всеки от нас има книги, които смята, че трябва да бъдат прочетени от възможно най-много хора, защото си струват. Пътуващите книги, които ни докосват и вълнуват, намират своята вечна спирка в сърцата ни", категорична е Олга.


"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."