KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Топ 10 на българските филми

*

revolution

  • ****
  • Публикации: 879
  • Рейтинг: +16/-4
Топ 10 на българските филми
« -: Януари 22, 2015, 23:45:46 »
Бях обещала да публикувам класация на българските филми, които трябва да бъдат гледани и реших да си изпълня обещанието.
1.   "Опасен чар"
Една от най-запомнящите се роли на Тодор Колев безспорно е тази в брилянтната комедия на режисьора Иван Андонов "Опасен чар".  Както и една от най-често цитираните филмови реплики в българското кино: "Лошо, Седларов, лошо".
2.   "Бялата стая"
Режисьор на "Бялата стая" е Методи Андонов, а главната роля е поверена на Апостол Карамитев.  Лентата печели първа награда на Международния филмов фестивал в Делхи през 1970 година. Сценарият на филма е дело на Богомил Райнов и е базиран на романа му "Пътища за никъде".
3.   "Вчера"
Любим филм на няколко поколения, "Вчера" е режисиран от Иван Андонов и също като "Опасен чар" може да се похвали с реплика, която сте чували, дори да не сте гледали филма - "Сега ще видите вие кон боб яде ли!". И песен, която със сигурност сте чували - "Клетва" на Щурците.
4.   "Дами канят"
Отново филм на Иван Андонов с репликата, която всички сме чували: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?". Това звучи особено убедително, когато е казано от Стефан Данаилов, на когото е поверена главната роля. "Дами канят" е една от най-забавните и обичани от зрителите комедии в българското кино.
5.   "Авантаж"
"Авантаж" е един от най-награждаваните български филми. Лентата е отличена с награда "Сребърна мечка" на Международния филмов фестива в Берлин през 1978 г. Режисьор на "Авантаж" е Георги Дюлгеров, а в главната роля е Руси Чанев.
6.   "Оркестър без име"
Едновременно трогателен и забавен, "Оркестър без име" е първият филм, в който Велко Кънев, Павел Попандов и Георги Мамалев се снимат заедно. Режисьор на лентата е Людмил Кирков, а музиката към филма включва превърналата се в хит песен на Маргарита Хранова - "Оставаме".
7.   "Хан Аспарух"
Една от най-епичните и мащабни продукции в българското кино е историческата драма на режисьора Людмил Стайков "Хан Аспарух". Главната роля е поверена на Стойко Пеев. Лентата пресъздава събитията, в периода около 681 година и създаването на Първата българска държава.
8.   "Рицар без броня"
"Рицар без броня" не е просто детски филм, както изглежда на пръв поглед. Основната идея на лентата, чийто режисьор е Борислав Шаралиев, е пресъздаването на детския поглед към света на възрастните. Главните ролите са поверени на Олег Ковачев и Апостол Карамитев, а сценарият на филма е на Валери Петров.
9.   Войната на таралежите
В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир.
10.   Козият рог
17-ти век. Докато Караиван е с овцете, турци изнасилват жена му Мария и тя умира. Покрусеният мъж прибира малката си дъщеря Мария в планината и я възпитава като мъж, за да отмъсти на насилниците. И тя един след друг ги убива. Когато Мария среща млад овчар, у нея се пробужда жената и тя забравя за отмъщението. Караиван убива овчаря, за да върне дъщеря си към мисията й, но Мария прави друг избор.

До някъде не съм съгласна с намерената класация, защото филмите : Шивачки, Мила от Марс, Маргарит и Маргарита, Осъдени души отсъстват."Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."