KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Избор на детски слънчеви очила

*

Victoria

  • *****
  • Публикации: 127
  • Рейтинг: +2/-0
Избор на детски слънчеви очила
« -: Април 29, 2013, 12:23:50 »
Много майки в даден момент стигат до въпроса какви какви слънчеви очила да взема за детето си. Дали е добре да купувам евтини очила за 5 лв, тъй-като след няколко дена детето ще ги счупи. Дали бебето има нужда от слънчеви очила.
В тази статия, ще се опитам да отговоря накратко на тези въпроси.

Има ли нужда детето от слънчеви очила?
Носенето на слънчеви очила при децата е също толкова важно, колкото слънцезащитния крем и шапката. Очната леща при децата се развива напълно около 12-годишна възраст, затова за разлика от възрастните, лещата на децата пропуска 75% от ултравиолетовите лъчи.
 Когато избирате детски слънчеви очила, задължително трябва да внимавате стъклата да са със 100 % UV защита. Оцветяването на стъклата трябва да бъде максимално, затова търсете слънчеви очила с по-голям процент на затъмнение (3-4 фактор на UV защита). Не подминавайте и рамката. В момента се предлагат хипоалергенни рамки, без съдържание на никел и без опасност от алергична реакция.

С отговора на първия въпрос, отговаряме и на въпроса за евтините слънчеви очила. Евтините очила, няма да ви предоставят нито добра UV защита, нито хипоалергенни рамки. Дори обратно, затъмненото стъкло без защита ще накара зеницата на окото да се отвори още повече,  и да поема още повече UV лъчи. Затова ако избора е да купите евтини очила, пред това детето ви да няма очила, правилния отговор е по-скоро втория...

Бебешки слънчеви очила
Хубаво е родителите да знаят, че мигането като реакция изобщо не е развито при малките деца, рефлексът на притваряне на клепачите наполовина, когато гледаме в посока на слънцето, още не е придобит. Ако обърнете внимание, ще забележите, че едно дете може да гледа в една запалена крушка директно, без да мига, нито да реагира както ние, възрастните, рязко извъртайки глава или затваряйки очи, чувствайки изключително неприятния ефект на ослепителната светлина.

За разлика от инфрачервената радиация, чиито ефекти са незабавни (топлина, изгаряния), тези на ултравиолетовите лъчи се изразяват по-късно. Когато те влизат в окото, всички тъкани могат да бъдат засегнати.

За да запазим зрението на нашите деца, е важно да предпазваме очите им от най-ранна възраст. И то не само през лятото, а целогодишно - и не само от директната слънчева светлина, но и от разпръснатите лъчи в облачни дни или тези, отразени от вода, сняг, пясък, бели стени, огледала и т.н.

Винаги купувайте очила за бебетата и децата си с маркировка CE.
CE маркировката не означава, че даден продукт е произведен в ЕИЗ, а само показва, че продуктът е оценен, преди да бъде пуснат на пазара, и по този начин отговаря на нормативните изисквания относно продажбата му там (например хармонизирано ниво на безопасност). Това означава, че производителят удостоверява, че продуктът отговаря на всички съответни съществени изисквания (например изискванията за здраве и безопасност) на приложимата(ите) директива(и) - или, ако е посочено в директивата(ите), той е оценен от нотифициран орган за оценяване на съответствието. (Справка от Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход)


Предпочетете 100% UV защита (или поне минимум 98%), категория 4.

Изберете поликарбонатни стъкла, които са леки и нечупливи.

Рамката трябва да е напълно адаптирана към морфологията на детето, с висока форма (поне 26 мм) и добре обгръщаща визуалното поле на окото му.

Материалът, от който е изработена рамката, трябва да бъде лек, нечуплив и по възможност без отделяеми части (винтчета например), за да се избегне рискът от поглъщане.


Преглед на детските и бабешките очила предлагани в България
Хубави детски или бебешки очила в България могат да се намерят на цена около 30-35 лв. Разбира се има и маркови модели, но трябва да имате в предвид и че трудно можете да накарате едно дете да пази, и да съобразите бюджета си и с това...

Първата марка детски и бебешки очила която ще представим е Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход
Американски производител на очила, които освен с детски и бебешки очила произвежда и професионални модели за скиори, алпинисти. Това от своя страна говори, че Julbo имат опита и освен качествени, могат да направят очилата и достатъчно здрави за "детско ползване". Един от недостатъците на марката е, че за съжаление не е особено разпространена в България. Но като цяло моделите на Julbo, може да намерите в магазините за спортна екипировка.
Цените на очилата на Julbo, започват от около 36 лв.

Примерен модел на детски очила на Julbo


Примерен модел на бебешки очила на Julbo (моделът е за деца от 0 до 18 месеца)Следващия производител предлагаш детски очила е Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход
Очилата на CHICCO се продават на цени около 25 лв, но като цяло марката предлага доста добри бебешки продукти и аксесоари, така че все пак е един нелош избор.

Примерен модел детски очила на CHICCOДобър избор за дески очила е френската марка Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход.
Френската компания предлага слънчеви очила за деца и бебета. Очилата са нечупливи и може да се огъват във всички посоки, благодарение на рамката, изработена от специален ударо-устойчив материал.
Цените на очилата на Ki ET LA, започват от около 50 лв

Примерен модел детски очила Ki ET LAСледващия вариант са очилата на българския производител Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход Колекцията е предназначена за деца до 12 годишна възраст и като изключим розовите рамки за момиченца, има някои наистина добри модели.

Примерен модел на очила на KWIATИ последния производител които ще представим е Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход
Polaroid също имат Junior серия, предлагаща добра защита и нелоши модели на най-малките.

Примерен модел на детски очила на Polaroid