Модерен кухненски дизайн

Модерна кухня – как да организираме пространството

Към организирането на пространството в кухнята следва да се подхожда с огромно внимание. Като едно от най-важните помещения в дома, тя следва да бъде подредена така, че да е удобна, уютна и, най-важното, лесна за почистване.

Как да организирате кухненското си пространство, че да е едновременно ергономично, стилно и удобно?

Организация на кухненската работна зона в модерна кухня

Необходимо е прецизно да обмислите въпроса с ергономичността на работната зона. Не е тайна, че цялата основна работа в кухнята е свързана с постоянно повтарящи се действия – съхранение на храни, обработка на храни и почистване на съдове. Важно е да се спазва правилото на така наречения работен триъгълник, чиито основни елементи са печката, мивката и хладилникът.

Пространството следва да бъде организирано по такъв начин, че да не нарушава естествената последователност на основните движения при готвене. Да е предвидено достатъчно място за свободно преминаване.

Когато планирате позиционирането на домакински уреди, е наложително да вземете предвид особеностите на пространството. Поставете ги на безопасно разстояние помежду им. Така например, без добре изчислена изолация, хладилникът няма да може да работи дълго време, ако е сложен до фурната и плота. Разстоянието между тях следва да е минимум 15-20 cm.

Поставянето на домакински уреди в близост до газова печка също крие рискове в една модерна кухня. Така че, ако използвате такава, то тя трябва да е поставена на отделно място, не по-близо от 70-80 см от други предмети в кухнята.

Препоръчително е да позиционирате хладилника възможно по-далеч от радиатори и готварски печки. Като едновременно с това между хладилника и стените да има поне 5-10 см разстояние.

Правила за подредба на кухненски мебели и принадлежности

Мебелите трябва да бъдат инсталирани по такъв начин, че всякакви врати (на шкафове, хладилника, фурната) да се отварят лесно. Повърхността на работния плот следва да е изработена от топлоустойчив материал.

Мястото за готвене в модерната кухня трябва да е възможно най-близо до печката. По-добре е да съхранявате всички кухненски прибори (тенджери и тигани) на едно място. Лъжици, вилици, ножове и други прибори за хранене е препоръчително да се поставят в малки кутии с отделения или на стойки.

Рационалното използване на пространството е важно

Предварително обмислете добре къде ще поставите дребните кухненски уреди и принадлежности, за да ви бъде удобно да ги използвате. Препоръчително е да използвате шкафове за тяхното съхранение, когато това е възможно, като на предна линия да подредите всички неща, които използвате ежедневно, за да бъде достъпът до тях по-бърз и лесен.

Помислете за осветлението

Доброто осветление е една от най-важните характеристики на модерния кухненски дизайн. То трябва да се обмисли предварително, като се планират точните места на различните източници на светлина.

Плотът, на който режете, пасирате и въобще по някакъв начин обработвате продуктите за готвене, трябва да бъде добре осветен. Освен основният източник на светлина, може да добавите стенна лампа или лед лунички, за да гарантирате си гарантирате удобство и безопасност.

5/5 - 1 гласа