Монтаж на вътрешни врати

Монтаж на интериорни врати – съвети и насоки

Монтажът на избраните от Вас интериорни врати може да започнете след като сте приключили с всички останали ремонтни дейности, които предварително сте планирали – поставили сте балатума, паркета, боядисали сте стените и/ или сте сложили тапетите. Помещенията, където ще се монтират закупените интериорни врати трябва да са добре проветрени и изсушени. Влажността им не трябва да превишава 50%.

Професионален монтаж на врати у дома

След като сте залепили тапетите, избягвате странният народен метод за „консервиране” на помещението – затваряне на всички прозорци и врати на дадената стая и оставянето ѝ в този запечатан вид за няколко дена. Лошото на този подход е, че неминуемо се натрупва влага, която най-често се просмуква във вратата или в други мебели, изработени от дърво.

Ако сте решили да слагате паркет в някоя от стаите, препоръчва се вратите на това помещение да се сложат едва след като се приключи с работите по пода. При монтажа на почти всички видове интериорни врати е изключително важно да се разчете процепа, отделящ вратата от пода, с точност до милиметър (тази миниатюрна цепнатина обикновено е с размери 5-7 мм).

Ако, по някаква причина, решите да монтирате дадена врата преди да сте покрили пода с паркет трябва да измерите с швейцарска прецизност очакваната подова височина. За съжаление, на практика реалните размери рядко съвпадат с очакваните. Ако това се случи при Вас, монтажистите в голям брой от случаите не биха поели никаква отговорност при ненапасване на някои от новите интериорни врати, които предстоят да бъдат сложени.

Рамката за дадена врата се монтира след като са сложени тапетите или са завършени планираните ремонтни дейности по стените в конкретната стая. Ако пробвате да монтирате рамката (касата) и вратата преди ремонтно-довършителни дейности да са приключили, ще имате проблем с напасването на материала, който сте запланували да ползвате, било той тапети или гипсокартон.

Това се случва защото размерите на стената се променя с 1-2 сантиметра, в зависимост от използвания материал. Ето защо се препоръчва да се захванете с монтажа на Вашите интериорни врати едва след като сте приключили и с ремонта на стените.

И не забравяйте – евтините врати вероятно са от шперплат, което изобщо не е добра идея за който и да било дом. По възможност не купувайте най-евтиното, а търсете по-качествените врати на пазара.

5/5 - 3 гласа