KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Тесто за мекици в хлабопекарна

*

Victoria

  • *****
  • Публикации: 127
  • Рейтинг: +2/-0
Тесто за мекици в хлабопекарна
« -: Октомври 22, 2018, 15:31:42 »
Рецептата е от книжката на хлебопекарната. Моята е Мулинекс с една бъркалка, за хляб 700-900 г. Получават се страхотни мекици. Меси се на програма тесто - 1 час и 30 мин. Първите 20 мин. пекарната меси тестото, а в останалото време втасва.

Продукти:

330 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 г брашно
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. мая
Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната. Аз слагам по-малко брашно и при нужда добавям. Брашното в рецептата ми идва повече.
За начало може да сложите 450 г и при нужда да добавяте. На мен около 500 г брашно ми идват достатъчно.
Трябва да се получи меко, еластично и съвсем леко лепкаво по пръстите тесто. В никакъв случай твърдо! Трябва да поеме добре брашното, което сте добавили, да не е посипана топката тесто с брашно и самото тесто да остане меко и да не полепва по контейнерчето на хлебопекарната.
Забележете, че захарта се слага отгоре със сухата мая. Ако решите да ползвате жива мая ( около 21 г ), то разтворете я във водата, заедно с мазнината и солта направо в контейнерчето, но захарта отново добавете отгоре, след брашното.
В последно време правя мекиците само с жива мая ( от калъп и слагам по 10 г, защото според мен е по-силна от тази, която купувам от магазина), но доста дълго време ги правих със суха мая на Йоткер и се получаваха страхотни мекици.
Мекиците оформям с намаслени ръце. Късам си топче тесто директно от контейнерчето, разтеглям с пръсти и слагам мекицата да се пържи.
Мекиците се пържат в маслена баня. Хубаво е да има повече мазнина. Стават буквално за секунди.
Да ви е вкусно! :)