KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Какви храни да избягва бременната жена

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Какви храни да избягва бременната жена


Още щом разбере, че е бременна, една жена трябва да започне да се съобразява с ред неща. Храненето е много важно – трябва да е здравословно, изпълнено с витамини и минерали, с полезни вещества. Има храни, които консумираме без да се замисляме, че в тях се крият опасности и риск за бременната жена и най-вече за нейното бебе. Затова трябва да се знае какво да избегнем в този период.

Суровите яйца, риба, месо – избягвайте ястия и деликатеси като суши, бифтек тартар, дори рохко сварено яйце. От суровото месо се предизвиква зараза с токсоплазмоза и салмонела. Не яжте домашна майонеза, дори яйцата да са пресни. Сушените специалитети като пастърмата също не са полезни и крият риск от заболявания.
Не трябва да пиете алкохол. Консумацията му може да увреди плода в  неговото развитие и до алкохолен синдром на фетуса. Правят изключение няколко глътки вино от време на време.

Различните видове сирена с плесен като Рокфор, синьо сирене, Бри, също и непастьоризираното мляко – тези сирена се правят от такова мляко, суровото мляко – всички те са огромна заплаха за организма заради листериозата. Свежите и меките сирена, които не са завършени в процес на зреене са потенциално опасни с развитието на патогенни микроорганизми.
Все пак сирене може да се консумира, най-добре да е домашно приготвено.

Кофеинови напитки- кафе, колата, чай, шоколад. Кофеина е силно възбуждаща напитка, която действа на централната нервна система. Индивидуално е, но може да получите световъртеж, шум в ушите. Известно е, че кафето обезводнява организма, също така пречи на нормалното усвояване на желязото от храната, което е важно за бременните. Чая има известни предимства – съдържа по-малко кофеин в чаша от 250 мл, също и полезни вещества, наречени антиоксиданти. Като цяло, трябва да се избягва пиенето на кафе, чай и кока-кола в големи количества, да се набляга на водата и плодовите сокове.
 
Колбасите, кренвиршите и варено-пушените меса не са за предпочитане, даже трябва да се избягват по време на бременност. Те съдържат бактерия, която е много опасна и причинява листериоза. Когато се приеме в организма, бременната реагира до 15 пъти по-често, защото имунната и защита е по-слаба и има и хормонални промени. Листериите в организма са риск за живота на плода.

Храни и напитки с аспартам и други изкуствени подсладители – от консумацията им бременните жени са изложени на риск от преждевременно раждане. Препоръчва се вместо такива напитки да се пият прясно изцедени сокове, нискомаслени млека и вода в големи количества.*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Какви храни да избягва бременната жена
« Отговор #1 -: Март 15, 2015, 08:36:33 »
Също така и ананас, който при бременните жени / особено в напреднала бременност/ предизвиква контракции.
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Какви храни да избягва бременната жена
« Отговор #2 -: Април 04, 2015, 13:22:23 »
Леле това с ананаса и аз съм го чувала, но вече не вярвам .Трябва да ви кажа, че моята мадам изобщо не искаше да излиза и вече в седмицата , в която започнах да я пренасям изчетох всички статии за възможни храни и действия, които могат да предизвикат контракции. То падна едно ядене на локум и ананас, че сега ги ненавиждам, катерене на стълби, кляках и ставах, секс, возене в кола през места с огромни дупки, катерих се и се разтягат изчистих паяжинките из цялата къща и прозорците измих и ефекта беше нулев. За първите месеци определено и сега се ограничавам от някои неща, но вече поне за тези накрая не вярвам. Ако е писано ще стане по-рано ако не изобщо каквото и да правите развитието ще си е същото. Трябваха ми две системи и две хапчета за предизвикано раждане и в крайна сметка след 10тина часа гърчене и мъки и болки и се оказа, че ще се наложи спешно непланирано секцио. Ако знаех всичко това щах да си го искам планирано много по-рано.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Какви храни да избягва бременната жена
« Отговор #3 -: Април 04, 2015, 23:07:59 »
На мен никога нищо не ми се е дояждало по време на бременността - нито при първата, нито при втората. В края на първата си бременност /някъде края на 8 месец/ прочетох, че не трябва да се яде ананас и от внушение/ нали знаете, когато Ви забранят най-много Ви се прави забраненото../ толкова много ми се дояждаше ананас, по всяко време на деня и нощта, че дори го сънувах. След няколко дни не издържах и си взех една консерва ананас на шайби, изядох я цялата, мислех, че ще отмине лакомията ми  ;D нищо подобно, пак ми се прияждаше и отново го сънувах.
След третия пресен анансов плод /не един след  друг, изядох 3 ананаса за около седмица/ и накрая имах болки в корема, оттогава се уплаших подсъзнателно и не съм помирисвала ананас до края  :ole
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Re: Какви храни да избягва бременната жена
« Отговор #4 -: Април 06, 2015, 13:39:44 »
Моята колежка беше в 8ми месец,когато отишли на ресторант с нестинари, яли разнообразно меню, но имало и сирене, което било от пресните непастьоризирани и получава контракции и много бързо роди, но детето беше с вируса от това сирене. Седя в кувьоз, лекуваха го, но не бива да се рискува така, Изтръпвала съм при мисълта, че може нещо да се случи и не съм си позволявала да ям такива неща.