История на обувките

Обувки – какво не знаем от историята им

Знаете ли, че историята на обувките датира още от преди 40 000 години, а най-старата обувка – такава, каквато я познаваме, е на 5 500 години?

Още от пещерната ера са защитавали краката си с животински кожи, а по-късно се появява така познатият ни модел на сандалите, които са носени от атлетите. Всъщност, всеки модел обувки, които носим днес, датира като първообраз много назад във времето.

Какво не знаем за обувките

Много хора не знаят, но така нареченото „кубинско токче” от 1920 година също е заимствано от далечна епоха, а дамските обувки с висока платформа, придобили популярност от 70-те до 90-те години на миналия век, се появяват още през 16-ти век. Тогава високите дамски обувки са били необходими, за да се предпазват краката на жената от мръсните улици, но днес те са просто тенденция.

Разбира се, самата форма на обувките се развива във времето, най-вече повлияна от въображението на дизайнерите – използваните цветове, материи и детайли, които демонстрират все повече стил и престиж, но както се казва, „няма нищо ново под слънцето”. Ако погледнем обувките по света и назад във времето, всъщност ще открием доста сходни неща.

Например, венецианките са носели обувки на дървена платформа, наречени „чопин”, докато в Япония жените балансират върху подобни обувки, наречени „гети”. Формата се различава, но идеята е същата. Тук не става въпрос за плагиатство, а за едни и същи нужди и развитие във времето. В Европа се наблюдава и тенденцията дамите да носят по-малък номер обувки, отколкото трябва, тъй като в азиатската култура се счита, че малкото стъпало е символ на престиж и аристократичност.

Разбира се, сега дизайнерите заимстват доста идеи от отминали епохи, но все пак развиват облика и „света” на дамските обувки. Много психолози провеждат изследвания какво е всъщност този аксесоар за една жена и по какъв начин тя избира обувките си според характера, но няма как да отречем, че това е една от маниите на нежния пол.

Мими Понд има една мисъл, че следствието от разбито сърце е купуването на нови обувки, а Опра Уинфри съветва винаги да сте здраво стъпили на земята, но с хубави обувки…така че помнете, че дамските обувки – това сте вие! А и не забравяйте – пазарувайте обувки с промоционално намаление, за да бъде винаги изгодно!

5/5 - 1 гласа