KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Цветя през зимата

*

revolution

 • ****
 • Публикации: 879
 • Рейтинг: +16/-4
Цветя през зимата
« -: Януари 11, 2015, 09:22:52 »
Здравейте дами... Имам въпроси-имате ли цветя у вас или предпочитате по-семпл дом? Преди време когато живеех с майка ми тя обожаваше цветята и ни молеше да ги поливаме,а единственото нещо,което успявах да направя да ги уморя. Дори кактуса ми умря. Ако е някое животинче няма да забравя да го нахраня,но това е разликата между мен и другите- да се сетиш да се грижиш за нещо живо без то да ти напомня за себе си. Макар че още като влезнем в една стая присъствието на красиво цвете винаги прави обстановката по-различна-уютно, приятно.
Друг проблем е смяната на сезоните и това,че някои цветя не мога да виреят през студените месеци,но винаги се намира по някоя красива душичка,която пази красотата си и за зимните вечери, в които да седиш у вас и да и се радваш..

Коледната роза

Ако искате домът ви да засияе в периода декември – март, то вашето растение е кукурякът, или още познат като коледна роза. Това непретенциозно красиво цвете ще се радва на вашите грижи, без да изисква кой знае колко в замяна.
То не е капризно откъм вид почва, слънчева светлина или влажност. Вирее и на тъмно, но цъфтежът му се подобрява значително, ако бъде на лека светлина, но в никакъв случай пряка.
През зимата коледната роза се обагря в червени, лилави или жълти цветове. Достига височина до 30 см. В някои климатични пояси дори е вечнозелено растение.

Трицветната теменуга

Това цвете не може да търпи топлината, което го прави подходящ избор за места, до които не достига голямо количество слънчева светлина.
Растението не изисква определен вид почва или често наторяване. Полива се по-рядко. Избягвайте да го поставяте на места, където духа вятър или става течение.
Бихте могли да го гледате в сандъче у дома, чиято минималната дълбочина трябва да бъде не по-малко от 30 см. или да го поставите във висящи кошници на терасата.
Интересното и полезното на това растение е, че приложено върху организма под формата на чай или мехлем то лекува редица болести като например бронхит, възпаления на дихателната система и други простудни заболявания.

Зимен жасмин

Сякаш на инат на ниските температури и сумрачното време, още от началото на зимата в градините зацъфтява зимният жасмин. Родината на този вид жасмин е Западен Китай, а у нас се отглежда безпроблемно в повечето райони на страната. Растението е крайно невзискателно, което обуславя полагането на изключително малко грижи за него.
Зимният жасмин е пълзящо растение, което разцъфва в бели или жълти цветове. Рехавият храст, който расте със силно увиснали клони, пълзи разперено по почвата и достига 3 м. височина.
Поради буйния си растеж, не е подходящо за посевна култура и за стайно растение. По-добре е да го отглеждате в двор или на тераса. Подходящо е за бонзай.

Знаете ли други цветя,които растат през зимата- какви цветя си отглеждате в дома...


"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."

*

Svetla

Re: Цветя през зимата
« Отговор #1 -: Януари 12, 2015, 09:55:02 »
Blagodarq za informaciqta za ;;Tricvetnata temenuga"'Sega razbrah ,za6o moqta zagina.

*

Елка

 • ***
 • Публикации: 237
 • Рейтинг: +6/-1
 • VIVA FOTOSHOP
Re: Цветя през зимата
« Отговор #2 -: Януари 13, 2015, 08:34:43 »
    Зимата се наслаждавам на стайни декоративни , нецъфтящи растения и орхидеи. Моята слабост са градинските и балконски цветя и храсти. Имам доста, но никога няма да ми станат достатъчно. Непрекъснато обогатявам асортимента като си менкам цветя, семена, коренища и всичко друго подобно с много цветарки от цяла България. 

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цветя през зимата
« Отговор #3 -: Януари 24, 2015, 22:09:32 »
Учениците ми подарих Коледна звезда за празниците и отново загина...не зная вече, но нещо не се получава. :'(

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Re: Цветя през зимата
« Отговор #4 -: Февруари 10, 2015, 16:40:32 »
Коледна звезда и аз щом си взема и после като опадат листата и край! Чела съм как се "приспивала", даже с пепел се поръсвала, как после наново започвала да расте, ама при мен не става и не става!!
Друго цвете, което сме си развъждали с приятелки и сме си подарявали една на друга е Коледничето.


За други цъфтящи и многогодишни - харесвам сакъзчетата и мушкатата, особено ако са каскадни и да висят от сандъчетата на терасите. Аз нямам такива, но много искам да имам. Засега имам едно захванато, но няма цветове.

В момента вкъщи имам две посяти костилки от авокадо, които проличат на малки дръвчета, но не са цъфтящи.
« Последна редакция: Февруари 10, 2015, 16:49:41 от mis_hell »

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: Цветя през зимата
« Отговор #5 -: Февруари 12, 2015, 19:13:10 »
Да обичам цветята имам доста у дома

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цветя през зимата
« Отговор #6 -: Април 08, 2015, 21:13:00 »
Как да отглеждаме саксийни цветя вкъщи през зимата

1. Цветята през зимата не се торят. Тъй като през кратките зимни дни светлината е по-слаба, растежът на стайните растения се забавя и те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза.

2. Цветята през зимата не се поливат често и по-много, тъй като излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват. Затова е добре да ги поливаме по-рядко и то не по график, а когато имат нужда. Най-добре с ръка да пипнем пръстта и когато установим, че горният слой е прекалено сух, само тогава да поливаме. А може и просто да се сипва по малко вода в паничката на растението.

3. Пръскайте листата на цветята с вода. Тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух, влагата от растенията бързо се изпарява.

4. Температурата на въздуха в стаята е добре да бъде между 7 и 15 градуса.

5. Поставете цветята максимално близко до светлината. Подходящо място са южни или източни прозорци. Внимавайте с остъклените балкони, защото когато температурите паднат под 0 градуса навън, температурата в помещенията, които не са уплътнени достатъчно ще падне драстично и това може да убие цветята ви.

6. Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.

7. Съобразявайте се със специфичните изисквания за отглеждане на всяко ваше цвете. Например някои цветя спят през зимата и не трябва да се поливат въобще.

8. Пускайте си музика и им се радвайте. Със зеленина и уют в дома зимата не изглежда толкова дълга и студена.
*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Цветя през зимата
« Отговор #7 -: Април 08, 2015, 21:29:55 »
Зимата е период на покой – специален етап в живота на стайните растения. През зимата заради по-краткотрайната среща на слънцето с растенията, те забавят своето развитие и растеж. В тези периоди не е нужно нашите красавици да бъдат поливани обилно, или да им доставяме нужните почвени обогатители.
През студените зимни дни слънцето не само е по-малко, но и неговите лъчи са по-слаби. Добре е както и през лятото и пролетта да завъртате саксиите, за да могат растенията и цветята да получават достатъчно светлина от всички страни. Това ще гарантира правилния им растеж. А така изглеждат растенията, чийто саксии не се завъртат, за да получават равномерно светлина.
Не забравяйте, че някои видове са топлолюбиви и не е добре да ги оставяте в близост до прозорците, тъй като там температурата в помещението е най-ниска. По същия начин стои въпросът с поставянето им близо до климатика или духалката – там пък има опасност въздухът да им се стори прекалено сух.
През есента и зимата растенията не се пресаждат и не се наторяват: пресаждането през есента може да доведе до загниване на корените и растението да загине. От подхранване се нуждаят само цъфтящите през есента и зимата растения (докато цъфтят).

   През зимата растенията често биват нападани от вредители - насекоми. Щетите нарушават физиологичните процеси на растението, в резултат на което се забавя растежа, цъфтежа и плододаването, загубва се декоративността. При силна зараза растението умира. Най – голяма вреда нанасят смучещите насекоми – листни въшки, акари, белокрилка и др.
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цветя през зимата
« Отговор #8 -: Април 09, 2015, 09:32:52 »


Като всички растения и саксийните цветя принадлежат към различни семейства и видове и се отличават със специфични изисквания към влагата.

Като саксийни се отглеждат растения принадлежащи основно към групата на т.нар. мезофити. Това са растения заемащи междинно място между силно влаголюбивите и сухолюбивите растения. Разбира се отглеждат се и растения от другите групи - като кактусите от сухолюлбивите, или орхидеите, които са силно влаголюбиви.

Макар, че стайните растеия се отглеждат на закрито през зимата, трудно се постигат оптимални условия за тяхното развитие. Регулирането на температурата, слетлината, влагата и др. зависят и от конкретните метеорологични условия. Тези условия през зимните месеци влияят и на развитието на стайните растения – къси, често облачни дни, по-малко светлина, температурни амплитуди и др. Оптималното им регулиране може да се постигне само в специализираните за това култивационни съоръжения.

При домашни условия един от най-важните фактори, от който през зимата зависи успешното отглеждане на стайни растения е влагата – въздушна и почвена. Когато говорим за този фактор не можем да поставим някаква щампа и да кажем – поливайте цветята умерено и всичко ще бъде наред.