Почистване на баня

Почистване на баня

Почистване на баня? Едва ли е най-приятния ангажимент, който имате, но тъй като разчитате на банята си , за да поддържа тялото ви чисто, справедливо е да се каже, че това трябва да е най-чистата стая във вашия дом.

Поради водата, парата и остатъците от козметични продукти, банята може лесно да се превърне в дом на бактерии, гъбички и нежелани миризми. А ние ще ви дадем някои насоки и съвети що се отнася до процеса по почистване на банята.

Уреди за почистване на баня

На пазара има различни уреди за почистване на баня, които улесняват и вършат качествена работа. Но най-бърз и качествен резултат се получава след почистване на баня с парочистачка.

Ако отлаганията от варовик все още не са много дебели, те могат да бъдат отстранени доста лесно с парочистачката – без необходимост от уморително ръчно търкане. Този уред за почистване на баня се справя чудесно както на хромирани и стъклени повърхности, така и на фаянс.

Четки за почистване на баня

Няма нищо по-лошо от това да имаш мръсна баня. Не само е грозно, но е и нездравословно. За щастие има много страхотни инструменти за почистване, които да ви помогнат да почистите банята си за нула време.

Един от най-важните инструменти за тази задача е добрата четка. За да поддържате чистота ще ви е нужна четка за почистване на баня. Различните производители предлагат четки, които се различават по вид, по материал и по предназначение.

За да бъдем максимално полезни потърсихме мнения за електрическа четка за почистване на баня. Те се доказват като най-ефективни и вършат най-добра работа в почистването на банята.

Точно като електрическите четки за зъби, механичната природа на една електрическа четка за почистване на баня върши по-голямата част от работата вместо вас.

Някои видове предлагат и отлична ергономичност, която ви позволява да почиствате труднодостъпни места или ви помага да влезете в ъгли, без да се налага да се навеждате и накланяте. Кажете сбогом на часовете търкане.

Без значение какъв тип четка за почистване на баня ще изберете, не забравяйте да почиствате редовно, за да предотвратите разпространението на бактерии.

Препарати за почистване на баня

Ако искате да използвате препарат за почистване на баня за премахване на упорити отлагания, ще ви е необходим такъв на киселинна основа или препарат с абразивни частици.

Най-подходящият препарат за почистване на баня зависи от повърхността. Най-добре е да тествате препарата на незабележимо място, преди да го използвате върху цялата повърхност.

Силните киселини (с по-ниско pH) могат да атакуват различни повърхности като неблагородни метали, циментови фуги и пластмаси. Затова използвайте възможно най-меки препарати и пробвайте дали постигат достатъчен ефект.

В търговската мрежа има налични и препарати за почистване на баня със сертификат за опазване на околната среда, като екомаркировката на ЕС.

Лесно почистване на баня

За лесно почистване на банята се използват по-често силни препарати, за да имат силен и бърз ефект. Ако сте чували за почистване на баня с кислол, знаете, че това е доста ефективен препарат. Справя се чудесно с фаянс, теракот, мрамор и е подходящ за почистване на фугите.

Той може да се нанесе върху замърсените повърхности, дори и без да се разрежда с вода. След което, санитарните повърхности се забърсват с гъба или четка се измиват обилно с вода.

Допълнителните му качества са, че действа чудесно за справянето с бактерии, микроорганизми и спори.

Идеи и съвети за поддържане на чиста баня

Премахване на варовик от алуминий с бакпулвер

За лесно почистване на банята помага бакпулверът, който е полезен по всякакви начини в къщата, дори за премахване на варовик, например от алуминий.

За да направите това, смесете вода и бакпулвер, за да създадете гъста паста. Втрийте пастата върху засегнатите места, оставете да подейства за кратко и след това изплакнете с чиста вода или избършете с влажна кърпа.

Положителен допълнителен ефект на бакпулвера е, че той също неутрализира неприятните миризми в банята и дори помага при запушени канали .

Премахване на варовик с оцет

Оцетът също е подходящо домашно средство, което често се използва за лесно почистване на банята в борбата с варовиковите отлагания. Оцетната есенция може да се използва неразредена за значителен варовик или разредена с вода за по-лек варовик.

Лимонената киселина има същия ефект, така че може да се използва по същия начин. Най-добрият метод е да накиснете памучна кърпа или кърпа от микрофибър в оцет или лимонена киселина, след което да я натъркате върху повърхности, засегнати от варовик, като фитинги.

Оставете да подейства известно време или цяла нощ, след което изплакнете обилно с чиста, студена вода. След това подсушете всичко с чиста кърпа.

Премахване на варовик с паста за зъби

Можете също да използвате паста за зъби и стара четка за зъби, за да премахнете остатъците от варовик от крановете. Намажете отлаганията с паста за зъби, оставете да подейства за кратко, след което изтъркайте с четката за зъби и изплакнете с вода.

Пастата за зъби действа като абразив, връщайки блясъка на хромирани и алуминиеви повърхности. Е това не е ли лесно почистване на банята?

5/5 - 2 гласа