Препарати за почистване на сребро

Почистване на сребро

Сребърните бижута и сребърните прибори са склонни да губят блясъка си с времето и дори да почерняват. Това е потъмняване – резултат от химическа реакция между сребро и сяра във въздуха.

Повечето сребърни бижута и аксесоари днес са покрити с много тънък слой родий, за да предпазят метала и да го направят по-ярък и блестящ. Това тънко защитно покритие обаче се износва, което улеснява почерняването на сребърните предмети.

Всъщност сребърните предмети реагират не само със сярата във въздуха. Парфюми, козметика, спрей за коса, крем за ръце, масла от кожата и дори някои храни – могат да накарат метала да потъмнее и да загуби своя блясък. За щастие има някои прости и евтини начини за премахване на петна, полиране и чистене на сребро.

Препарати за почистване на сребро

За чистене на сребро е най-лесно да се използва готов препарат за почистване на сребро. На пазара има различни видове и марки препарати за почистване на сребро, чрез които лесно и бързо ще се справите с тази задача.

Почистване на сребро у дома

За почистване на сребро у дома може да си направите рутина и да я изпълнявате веднъж месечно, за да поддържате среброто си чисто.За целта трябва да си приготвите разтвор за почистване на сребро или да използвате сода от лимон и лайм или така известните Sprite и 7Up.

Накиснете бижутата си в пластмасова купа, пълна със сода от лимон и лайм. Оставете за един час. След което изплакнете обилно с чиста вода и подсушете с хартиена кърпа или микрофибърна кърпа. Този метод работи само за леко потъмнели сребърни предмети.

Почистване със сода и оцет

Тази рецепта не е подходяща за антични сребърни предмети. Все пак това е чудесен начин да възстановите блясъка на вашите сребърни бижута и прибори за хранене . Поставете сребърните предмети в купа с подходящ размер и ги покрийте с бял дестилиран оцет.

Добавете сода за хляб в купата – приблизителните пропорции са 4 супени лъжици сода за всяка чаша оцет. Оставете среброто в сместа за 1 час. Изплакнете с чиста вода и подсушете добре с мека памучна кърпа.

Почистване със сода

Ако трябва да се справите с упорити натрупани петна по вашите сребърни бижута, пригответе гъста паста от сода за хляб и хладка вода. Нанесете го върху зацапаните петна с влажна кърпа.

Оставете за 2-3 минути, след което внимателно разтрийте с мека кърпа. Не търкайте твърде силно, за да избегнете надраскване на повърхността. Ако има малки детайли или пукнатини, използвайте мека четка за зъби, за да ги достигнете и почистите. Изплакнете бижутерията със студена вода и подсушете с мека кърпа.

Почистване с фолио и препарат за пране

Този трик за почистване е подходящ за леко потъмнели сребърни прибори или сребърни бижута. Постелете купа с алуминиево фолио и напълнете с гореща вода. Добавете една супена лъжица течен перилен препарат и разбъркайте добре.

Пуснете сребърните си предмети вътре и ги оставете да се накиснат за минута. Извадете среброто с кухненски щипки, изплакнете с хладка вода и поставете върху хартиена кърпа, за да изсъхне.

Почистване с фолио и сода за хляб

Това е една от най-добрите рецепти в нашия арсенал за почистване на сребро. Алуминиево-содовата вана е много полезна, когато трябва да почистите повече от едно нещо или по-големи предмети – като сребърни прибори за хранене, свещници или сервизи.

Покрийте дъното на голяма тава за печене с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре.
Използвайте керамични или стъклени съдове за печене, никога метални, за да избегнете нежелани химични реакции. Напълнете с вода и добавете сода за хляб.

Имате нужда от 1,5 супени лъжици сода за всеки 4 литра вода. Оставете да заври и поставете тъмното сребро вътре за 15 секунди. Извадете среброто с кухненски щипки. Оставете сребърните прибори върху хартиена кърпа да изстинат. Всички петна са изчезнали.

За натрупано, упорито петно ​​може да се наложи да повторите процедурата. Никога не използвайте тази рецепта за бижута с инкрустирани скъпоценни камъни.

Почистване с кислородна вода

Почистване на сребро с кислородна вода или така наречения водороден пероксид може да стане в домашни условия. Той се справя отлично с потъмняване и петна и е безопасен за използване, тъй като няма да навреди среброто.

Почистване с царевично брашно и вода

Ако среброто ви е загубило блясъка си, тази рецепта ще ви помогне да го възстановите. Пригответе гъста паста от водно царевично брашно и я нанесете върху сребърния предмет. Оставете сместа да изсъхне напълно и я изтрийте с кърпа, за да полирате повърхността и да върнете блясъка на вашите бижута и сребърни прибори.

Почистване с кетчуп

Може да звучи странно, но кетчупът работи чудесно, ако трябва да премахнете петна от сребро. Този метод е много удобен, ако имате само 1-2 сребърни предмета за почистване. Изстискайте няколко капки кетчуп върху хартиена кърпа и внимателно разтрийте потъмнелите сребърни прибори или бижута.

Ако има стари, натрупани петна, нанесете кетчуп директно върху тези зони и го оставете за 15 минути. След това разтрийте с микрофибърна кърпа и изплакнете с вода. Някои артикули като луксозни свещници или сребърни прибори имат повече детайли.

Използвайте мека четка за зъби, за да достигнете между пукнатините и да почистите петната.

Почистване с дезинфектант за ръце

Продуктите за дезинфекция на ръце са бързо решение, ако трябва да полирате сребърния си пръстен в движение. Изстискайте малко количество дезинфектант за ръце върху мека хартиена носна кърпичка и внимателно разтрийте бижуто си.

Матът и лекото потъмняване са изчезнали и вашето сребро отново е чисто и блестящо! Не изпробвайте тази рецепта върху бижута с инкрустирани минерални камъни, защото някои от съставките на дезинфектанта за ръце могат да повредят камъка.

Почистване с паста за зъби

Това е класическа, лесна рецепта за почистване на сребро „Направи си сам“. Използвайте бяла и неабразивна паста за зъби. Изстискайте малко количество от него върху мека кърпа или хартиена кърпичка.

Втрийте върху бижутата или сребърните прибори с кръгови движения, за да ги полирате и почистите петната. Оставете за 5 минути и след това изплакнете пастата за зъби с вода. След тази процедура среброто е чисто и лъскаво като ново.

Почистване с препарат за почистване на прозорци

Препаратът за почистване на прозорци работи чудесно не само върху стъклени повърхности, той всъщност премахва мръсотията и възвръща блясъка на стерлингово сребро доста приятно. Напръскайте малко върху кърпа и започнете да търкате вашите бижута или сребърни прибори.

Използвайте мека четка за зъби, за да изтъркате нежно малките детайли и орнаменти. Никога не използвайте тази рецепта върху антично сребро като прибори за хранене, свещници, бижута или сребърни аксесоари – антиките могат да бъдат много чупливи. Ако трябва да почистите антично сребро, по-добре инвестирайте в специализиран продукт.

Почистване с амоняк и вода

Това е лесен начин за озаряване на сребърни прибори, бижута и аксесоари. Пригответе разтвор от 1 част бистър амоняк и 2 части топла вода. Накиснете сребърните си предмети в течността за 10 минути.

След изтичане на времето ги извадете от разтвора, избършете с мека кърпа и полирайте със суха памучна кърпа, за да полирате повърхността. Не се препоръчва използването на амоняк върху антични сребърни прибори или сребърни бижута.

5/5 - 2 гласа