KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Как да поддържаме хладилника чист

*

zuzu70

  • ***
  • Публикации: 160
  • Рейтинг: +2/-0
Как да поддържаме хладилника чист
« -: Февруари 11, 2015, 19:07:51 »
Нормално е нещо да потече в хладилника и той да се пропие от миризмата на пикантна храна. Едва ли някой би желал мястото, където съхранява храната си, да мирише неприятно. Тази е причината веднъж на два месеца да го почистваме основно отвътре и отвън. Почистване на хладилника отвътре


Опразнете хладилника от съдържанието му. Извадете подвичните решетки, рафтчета, тавички, форми за лед и кутии. Измийте мазните и лепкави участъци по тях с гъба и препарат под топла вода.

Вътрешните стени почистете с кухненска гъба, напоена с вода, в която е разтворена сода бикарбонат. Така ще дезинфекцирате повърхностите и ще премахнете застоялата миризма, но няма да надраскате пластмасовата вътрешност на хладилника. В никакъв случай не стържете с остри предмети в камерата. След това минете всичко с гъба и с чиста вода. Накрая подсушете с кърпа. 

Вместо разтвор на сода бикарбонат може да се използва вода с оцет. Съществуват и специални препарати за почистване на хладилник под формата на спрей. Достатъчно е да напръскате всички повърхности и да избършете след това със суха кърпа.

Почистване на хладилника отвън


Напръскайте с почистващ спрей трите външни стени на хладилника, но не мокрете  задната част. След това изтрийте повърхностите с чиста кърпа, докато го видите така, както ви харесва.

След като сте го почистили и проветрили може да поставите ароматизатор за хладилник, който да поглъща бъдещите неприятни миризми и да го подменяте, щом ефектът му отслабне.

При подреждане на хранителните продукти във вече почистения хладилник, не пропускайте да избършете техните опаковки. За ваше удобство върнете нещата, но ги подредете по височина, като най-високите и последно закупените да бъдат най-навътре. Прясното мляко и сосовете поставете на възможно най-достъпния рафт.

Чистият и подреден хладилник е удоволствие за нас самите всеки път, когато посягаме към него, което правим десетки пъти на ден.