KokiTa.Eu

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

 
 Какво трябва да знае един фотограф0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 20, 2015, 14:36:48
Прочетена 450 пъти

revolution

 • Старши участник
 • ****

 • 879
  Публикации
 • Рейтинг: +16/-4

 • Пол: Жена

Какво трябва да знае един фотограф
« -: Февруари 20, 2015, 14:36:48 »

Безспорно е, че фотографите вадят много пари от своите умения. Особено тези, които те хващат в неуместна крачка, момент, който не искаш никой да знае- тогава определено печелят мнооого. 
Всеки си мисли, че е някоя голяма философия това да правиш хубави снимки. Ами не е!! Всичко е до усет, да хванеш точния момент. Да покажеш красотата в най-големия и блясък, но преди да я покаже- ти самия да можеш да я видиш.
Разбира се винаги си има няколко правила при снимането. Първото правило и това е правилото, което е спряло много фотографи (толкова са и били фотографи щом са се отказали лесно, без бой) и това е добрата техника. Няма да ходиш на лов за мечки с прашка-нали?

Изберете един обект
Човешкото око веднага забелязва нещо, което заслужава особено внимание, и се фокусира върху него, поставяйки всички останали обекти на заден план. Фотоапаратът обаче без нужните настройки ще обхване цялата картина пред вас и ще я преизпълни с обекти, лица, действия. Опростете сцената, приближете се по-близо и изберете конкретен обект. Сенките и силуетите също са добър избор за обект на вашата фотография.

Изпълнете снимката
Особено когато снимате пейзаж и изобщо големи пространства, обекта ви може да се изгуби в пространството, оставяйки прекалeно много свободна зона. Това може да се направи и целево, за да се демонстрира незначителността на обекта, а по-късно ако не ви хареса можете да изрежете снимката, но от това може да пострада качеството на изображението. Изпълнете рамката на снимката така, че обектът да изглежда по-голям. Можете да го позиционирате горе в средата, което ще създаде интересна перспектива.


Променете перспективата
Много хора ще ви убеждават в постоянното приложение на златното сечение, но постоянната му употреба ще направи снимките ви еднообразни. Не е необходимо винаги да снимате с хоризонтален апарат и от изправен стоеж. Голяма част от обектите трудно ще влязат в рамките на снимката или няма да изглеждат добре от стандартна перспектива. Ако обектите са прекалено високи, клекнете и снимайте от долу нагоре. Запомнете, че на камерата сечението изглежда по един начин, а на хартия по друг.

Прокарайте направляващи линии
Ако заснемате обект в далечината, можете да отведете зрителя до него с направляващи линии по хоризонта – огради, релси, стени, осови линии, пътеки, сгради, жици. Така ще създадете дълбочина на снимката, но запомнете, че тези линии трябва да водят към вашия основен обект, иначе ще насочите очите на хората в неправилна посока.


Избягвайте да поставяте обекта в средата на фотографията
Центрираните снимки изглеждат скучни и статични. Раздвижете обекта извън средата, позиционирайте го в контрастиращи цветове, светлини и форми. Търсете балансиращи елементи, на фона на които да изпъкне вашия обект.

Играйте си с цветовете
Ярките цветове привличат окото, когато контрастират в пасващи си нюанси – синьо и оранжево, зелено и жълто и други. Можете да създадете също толкова добър ефект с контраста – ярък цвят на по-блед фон. В зависимост от тематиката и идеята, снимки в една тоналност могат да бъдат много ефектни. Използвайте всякакви варианти, но подбирайте добре какво попада в обектива ви.

Нарушете правилата
Разчупването на стереотипа и предаването на конкретно послание във фотографията идва първо с научаването на правилата. За да създадете свои интересни сюжети, първо трябва да вървите по утъпкания път на чуждите насоки. Но след усвояването им, имате възможност да дадете поле на въображението си и да разчупите стереотипите.

Звучи много сложно! С много правила, но това, което се опитвам да кажа, че понякога дори и тези правила не са нужни, когато имате усета, виждате красотата и имате свой неповторим стил да я покажете.
Успех на всички бъдещи фотографи ;)"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."

Февруари 20, 2015, 14:51:40
Отговор #1

Mims

 • Старши участник
 • ****

 • 299
  Публикации
 • Рейтинг: +10/-5

 • Пол: Жена

Re: Какво трябва да знае един фотограф
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2015, 14:51:40 »
Тази тема е точно като за мен, защото се занимавам с фотография, макар и в момента да не си изкарвам пари от това. :)

Оставям ви една моя снимка:


Февруари 20, 2015, 15:12:29
Отговор #2

revolution

 • Старши участник
 • ****

 • 879
  Публикации
 • Рейтинг: +16/-4

 • Пол: Жена

Re: Какво трябва да знае един фотограф
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2015, 15:12:29 »
Мимс ако искаш вярвай, но точно ти ми беше музата за тази статия... Снимките ти са наистина хубави!!! Тази, която си качила сега и други, които си показвала...
"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."

KokiTa.Eu

Re: Какво трябва да знае един фотограф
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2015, 15:12:29 »

Февруари 20, 2015, 20:48:34
Отговор #3

revolution

 • Старши участник
 • ****

 • 879
  Публикации
 • Рейтинг: +16/-4

 • Пол: Жена

Re: Какво трябва да знае един фотограф
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2015, 20:48:34 »
Много ми хареса тази снимка, на която попаднах в профила на един чуждестранен фотограф и реших да я споделя с вас  :ole
"Много е сложно да си жена... постоянно искаш или да убиеш някого, или да си купиш нещо...."