Историята на любимия десерт на всеки човек по света

Без съмнение шоколадът е едно от най-често предпочитаните сладки неща от всеки човек. Въпреки всепризнатата си слава и ежедневното споделяне на най-различни рецепти за вкусни и здравословни сурови торти с шоколад, в действителност датата, причината и особеностите покрай неговото създаване, са познати на много малко любители. Именно поради тази причина ви предлагаме да “вкусите” от далечната история на това сладко изкушение.

Той се появява преди повече от две хиляди години в горите на Южна и Централна Америка. Хората по онова време са използвали праха от какаовите шушулки в шоколадови рецепти, медицината и дори мистериозни ритуали. Ацтеките и маите са първите ползватели на какаото, които са правили от него специални напитки за здравето и са го запознали с човечеството, за да можем всички ние днес да облизваме пръсти от вкусни сурови торти, бонбони и десерти с шоколад.

Независимо дали предпочитате сурови торти с черен шоколад или сте фенове на апетитните десерти с шоколад, смятаме, че трябва да научите някои факти и за двата вида. Важно е да знаете, че истинският и неподправен шоколад е именно горчив и черен. Така че ако не сте почитатели на добавките, помислете на кой вид да заложите.

Черният шоколад се използва много често в готвенето и в частност приготвянето на веган десерти и сурови торти с натурален шоколад. Чак след това се изпраща в шоколадовите фабрики, където започват да създават другите типове предлагани на пазара комерсиални шоколади.

Любимият ни млечен шоколад например, се състои от какаово масло, ликьор, мляко и захар, и поради тази причина е лесен за стопяване. Благодарение на тази особеност всеки ден се раждат божествени вкусотии с разтопен шоколад, към които и железен човек би омекнал. Причината черният шоколад да нагарча по този начин, е защото не съдържа мляко и захар и затова ако искате да сготвите истинска сурова торта, знайте, че той е най-подходящ за такива домашни лакомства с шоколад.

Мекотата и захарността, които се усещат в белия шоколад се дължат на факта, че в състава му липсва вкусът на ликьора. Любителите на рецепти с течен шоколад следва да знаят, че не бива да използват замразен или стар черен шоколад, когато искат да правят сурова торта с шоколад, плодове или зеленчуци.

С малко въображение може да приготвите здравословна и полезна сурова торта за своя празник, рожден ден или друг повод. Ако готвенето не ви се удава или нямате необходимото време за всички приготовления, може да поръчате готова и оригинална сурова торта.