Солене на храната

Прием на сол – оптимални количества за здравето

Колко сол може да консумираме ако искаме да понижим кръвното си налягане?

Връзката между високото кръвно налягане (хипертония) и натрия – по-специално под формата на натриев хлорид или иначе казано сол е добре установена.

Според специализирано проучване, спонсорирано от националните институти по здравеопазването в Европа, се стига до заключението, че при възрастните хора с лека хипертония и хранене с нормално приемане на мазнини, фибри, калций и калий, съдържащо не повече от 2300 милиграма натрий на ден може да понижи кръвното налягане толкова ефективно, колкото антихипертензивно лекарство. Ако се намали това количество до 1500 мг на ден е дори по-добре.

Ако имате високо кръвно налягане се опитайте да ограничите дневния прием на натрий на не повече от 1500 до 2300 мг. Той е естествена съставка в някои храни и се добавя към много други. В действителност преработените храни добавят повече сол при храненето, така че е важно да проверите етикета им за съдържанието на натрий в тях.

Вкусът на сол е отчасти трудно уловим, но с времето придобиваме навика и умението да го открояваме, така че можете да „обучите“ своите вкусови възприятия да усещат солта по-малко. Започнете бавно с малки промени като замяна на подправки, лимонов сок или други съдържащи сол дресинги които сте използвали. Опитайте се да усещате вкуса и насладата от консумирането на любимата храна без да изпитвате нуждата да усещате колко сол е добавена към нея.

Как да добавяме по-малко сол в храната си

  • Не добавяйте сол по време на приготвянето на храни. Например не слагайте във водата когато приготвяте макаронени изделия, ориз, зърнени култури и зеленчуци Опитайте вкуса на храната преди в последствие да добавите сол.
  • Овкусете храната си с пресни или изсушени билки и подправки вместо готварска сол. Можете да намерите готови направени без сол подправки и билкови смеси в повечето хранителни магазини. Добавете лют сос или лимонов сок за вкус.
  • Купувайте пресни зеленчуци когато това е възможно. Ако ще използвате замразени или консервирани зеленчуци уверете се, че нямат добавена никаква сол.
  • Използвайте за готвене пресни или консервирани риба, птиче или свинско месо вместо полуфабрикати. В консервантите със сигурност се съдържа сол.
  • Ако използвате риба тон от консерва я изплакнете преди консумация за да премахнете повечето сол от нея.
  • Когато купувате готови храни търсете такива с ниско съдържание на натрий.
  • Наблегнете на плодовете и зеленчуците вместо на чипса и солетите. Може да опитате и пуканки или ядки без сол
  • Опитайте какъв вкус ще има салатата ви подправена само с ароматен зехтин и оцет.
  • Избягвайте дресинги за салати, осолени меса, консерви и сухи супи, сосове, както и леките закуски. Преработените подправки, като соев сос, стек сос и бульонови кубчета също съдържат много сол.
5/5 - 2 гласа