Символика на цветята

Пролетни цветя – да разгадаем символиката

Пролетните цветя като цяло символизират радостта и насладата от живота. Цветето на бодростта е зюмбюлът и е чудесен за подарък на хора, занимаващи се със спорт. Синият означава постоянство, а белият зюмбюл, освен присъщите му красота и чар, изразява негласно гордост и уважение. Жълтият зюмбюл, който е по-рядко срещан сред подаръците от цветя, говори за завист и най-вече за ревност.

Какво символизират пролетните цветя

Най-романтичното значение на нарциса е безгласната молба за любов, „обичай ме”. Нарцисът е често причисляван към най-красивите цветя, но за съжаление не толкова често отглеждан в България.

Символът на виолетката е скромността и сдържаността, нежно цвете, идеално пасващо със значението си.

Подарявайки иглики, рядко срещан вид букет, изказваме невъзможността за живот без любовта, “Не мога да живея без теб”.

Други много обичани пролетни цветя – лалетата, те носят посланието за идеалния любовник. Но и при лалето от значение е цветът – червеното лале изказва вярата в любовта, „повярвай в любовта ми”, и е най-пламенното негласно изказване на чувствата на влюбения, а жълтото лале, едно от най-свежите цветя, символизира слънцето, смеха и радостта.

Надеждата и вярата се изразяват с ирисът. С него признаваме своето искрено приятелство на близък другар, признаваме, че трудните моменти биха били невъзможни без приятелската помощ. Момината сълза, много красиво цвете, в известна степен често срещано в България, символизира красотата, невинността и скромността и в същото време изказва благодарността на подаряващия за вярата и надеждата в него.

Божурът се асоциира със стеснителност, но едновременно с това е и символ на щастливия брак. Макът е сред най-разновидните на значения цветя. Червеният мак се свързва със удоволствието, утеха носи белият мак, а жълтият означава богатство и успех.
Гладиолата е цветето на искреността или по-скоро уверението в искреност, „искрен съм с теб”. Орхидеята се счита за класическото цвете на хубостта и красотата, елегантността и изтънчеността и носи послание за ухажване и ласкателство.

Бръшлянът, често използван при избирането на цветя за букети, е символът на съпружеската любов, верността и приятелството през годините. Още от древността символ на победата и успеха са палмовите листа, чужди за съжаление на България.

Освен символиката на различните цветя, букетът може да изказва някакво послание и само чрез цвета си. Цветовете могат да успокояват или да повишават настроението и не само да се използват за естетическо въздействие.

5/5 - 1 гласа