Символика на цветята

Пролетни цветя – да разгадаем символиката

Пролетните цветя като цяло символизират радостта и насладата от живота. Цветето на бодростта е зюмбюлът и е чудесен за подарък на хора, занимаващи се със спорт. Синият означава постоянство, а белият зюмбюл, освен присъщите му красота и чар, изразява негласно гордост и уважение. Жълтият зюмбюл, който е по-рядко срещан сред подаръците от цветя, говори за завист и най-вече за ревност.

Какво символизират пролетните цветя

Най-романтичното значение на нарциса е безгласната молба за любов, „обичай ме”. Нарцисът е често причисляван към най-красивите цветя, но за съжаление не толкова често отглеждан в България.

Символът на виолетката е скромността и сдържаността, нежно цвете, идеално пасващо със значението си.

Подарявайки иглики, рядко срещан вид букет, изказваме невъзможността за живот без любовта, “Не мога да живея без теб”.

Други много обичани пролетни цветялалетата, те носят посланието за идеалния любовник. Но и при лалето от значение е цветът – червеното лале изказва вярата в любовта, „повярвай в любовта ми”, и е най-пламенното негласно изказване на чувствата на влюбения, а жълтото лале, едно от най-свежите цветя, символизира слънцето, смеха и радостта.

Надеждата и вярата се изразяват с ирисът. С него признаваме своето искрено приятелство на близък другар, признаваме, че трудните моменти биха били невъзможни без приятелската помощ. Момината сълза, много красиво цвете, в известна степен често срещано в България, символизира красотата, невинността и скромността и в същото време изказва благодарността на подаряващия за вярата и надеждата в него.

Божурът се асоциира със стеснителност, но едновременно с това е и символ на щастливия брак. Макът е сред най-разновидните на значения цветя. Червеният мак се свързва със удоволствието, утеха носи белият мак, а жълтият означава богатство и успех.

Гладиолата е цветето на искреността или по-скоро уверението в искреност, „искрен съм с теб”. Орхидеята се счита за класическото цвете на хубостта и красотата, елегантността и изтънчеността и носи послание за ухажване и ласкателство.

Бръшлянът, често използван при избирането на цветя за букети, е символът на съпружеската любов, верността и приятелството през годините. Още от древността символ на победата и успеха са палмовите листа, чужди за съжаление на България.

Освен символиката на различните цветя, букетът може да изказва някакво послание и само чрез цвета си. Цветовете могат да успокояват или да повишават настроението и не само да се използват за естетическо въздействие.

5/5 - 3 гласа