KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Емоциите и процесите в човешкото тяло

*

ZLATNA

  • ****
  • Публикации: 859
  • Рейтинг: +4/-4
През последните години много се говори за вредата, която негативните емоции нанасят на психиката, а оттам – и на здравето ни. Обратното важи за положителните. Оказва се обаче, че е налице и друга зависимост - между емоциите и състоянието на тялото.
Няколко финландски университета ръководят изследване върху емоциите и най-вече по въпроса какво е физическото ни чувство по време на отделните емоции, които изпитваме.
В проучването са включени 773 участника от Финландия, Швеция и Тайван. Раздадени са им по две диаграми, изобразяващи силует на човешкото тяло. Доброволците са "изложени" на влиянието на различни думи, изражения на лицето, филми, кратки текстове, създадени така, че подсъзнателно да предизвикат 14 различни емоции (включително страх, гняв, депресия, любов, щастие, гордост). Задачата на доброволците е да оцветят диаграмите в червено и жълто при усещане за увеличена активност и в синьо и черно - за намалена чувствителност. Резултатите са красоречиви - различните емоции се отразяват по различен начин и на различни места в тялото. В същото време, реакциите на всички участници са идентични, без значение дали са от Западна Европа, или от Азия. Екипът на Нуменмаа създават "глобална топлинна карта". От нея се вижда, че гневът, страхът и паник атаките са съпроводени с усещане за повишена активност в гърдите и горната част на тялото. Това е обяснимо, като се има предвид, че стягането в гърдите и сърцебиенето са основни симптоми за тези състояния. В същото време, страхът се усеща като намалена до черно активност в крайниците (точно като в израза "да се вцепениш от страх", припомнят финландските учени). Гневът, от своя страна, се "съсредоточава" върху ръцете, може би като подсъзнателна готовност за влизане в бой. Тъгата и депресията намаляват чувствителността в крайниците. Това кара индивида да чувства слабост, типична за тези емоции - ето как емоционалното безсилие намира израз във физическото. Отвращението е изобразено в черно от гърдите надолу, но с повишена активност във врата (да не забравяме, че стягането в гърлото е типична реакция, когато изпитваме погнуса). Щастието, очаквано, се "разпростира" върху цялото тяло. Любовта – също, но е съпроводена с усещане за намалена чувствителност на краката (да си припомним израза "подкосиха ми се краката"). Всички емоции предизвикват реакции в областта на главата. Това е обяснимо, предвид промените, които претърпява лицето при различните чувства, както и връзката емоции-съзнание.
Резулатите са публикувани в Proceedings of The National Academy of Sciences of The United States of America. Счита се, че те ще бъдат полезни при диагностицирането и лечението на различни емоционални разстройства – след като се знае, че има връзка между емоциите и телесните промени, ако се предизвикат съответни реакции на тялото, ще могат да се моделират и съответни емоции. На този принцип работи смехотерапията при лечението на депресия и паник атаки.Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT