KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Ходите или бихте ли били ходили на психолог?

*

vladimirova

 • ****
 • Публикации: 337
 • Рейтинг: +5/-2
Интересно какво Ви е мнението за този вид помощ?
Бихте ли отишли на психолог/брачен консултант ако нещата между вас и вашия партньор не вървят?
Смятате ли, че сами можем да се преборим с личните проблеми или се нуждаем от трети човек - специалист?
Ако имате личен психологически проблем бихте ли си признали, смятате ли това за нещо, което трябва да скриете или от което да избягате?*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Ходите или бихте ли били ходили на психолог?
« Отговор #1 -: Март 30, 2015, 08:58:24 »
Преди няколко години работех по проект за преодоляване на безработицата.
Услугите, които предлагахме бяха мотивационно обучение за търсене на работа, консултация с психолог за преодоляване на притеснението при явяване на интервю и юрист/за неправомерно уволнените/.
услугите ни бяха напълно безплатни за безработните, но уви, за психолога нямаше много желаещи.
Хората се притесняваха, дори на приятели, на които съм предлагала да поговорят, ей така, просто за да споделят нещо, което им тежи не са искали. Психолозите ни бяха различни - пътуваха от други населени места, с цел..знаете как е в малкия град - хората се притесняват да споделят - особено пред познати.
Така че моя опит показва, че е малко търсена услуга. Въпреки че според мен е полезно, защото психолога е единствения човек, който не те съди, не ти натиква грешките в лицето, не взема и не дава готови решения, просто те изслушва и ти предлага варианти, а ти сам вземаш решение.
За мен лично, времето, прекарано с психолозите и обученията, които получих от тях, както и основните ми знания и допълнително обогатените в тази област бяха най-ценните в предходната ми месторабота. :punk
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Ходите или бихте ли били ходили на психолог?
« Отговор #2 -: Март 30, 2015, 20:54:25 »
Аз пък определено бих посещавала ако имахме такъв в работата, защото съм човек, който не обича да държи много неща в себе си и си създавам проблеми и виждам злобни погледи, че си казвам всичко. Та смятам, че ако имахме специалист би било по-добре с него да си споделям нещата, които ме тормозят. Винаги съм смятала искреността за добро качество и така съм свикнала. Не обичам лъжите и премълчаванията, но явно това вече не е на почит. Трябва да се усмихвам мазно и да се правя че всичко е чудесно, а междувременно да посещавам често често психотерапевти. В училище има психолог за децата и забелязвам, че нищо не става от този психолог...каквото и да я питам все кима с глава и одобрява всичко. То вярно че в длъжността й се включва да изслушва хората, но все пак мисля че трябва и да предлага решения на определени проблеми, а в нашите проблемни деца не виждам подобрение.
В България хората още не разсъждават за тези неща по правилния начин и все още всичко е фиктивно и работят не хора които могат,а такива които са завършили.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Ходите или бихте ли били ходили на психолог?
« Отговор #3 -: Март 31, 2015, 09:25:27 »
Права си Моккка.
Никога няма да забравя една случка в живота ми.
Едната ми леля/от страната на баща ми/ още от млада се е омъжила и живее в германия. Там роди и отгледа единственото си дете. Цял живот е работила като оперна певица там и е вземала добри хонорари. В началото и е било много трудно, после нещата се стабилизираха. Детето го чакаха с години. Постепенно приеха манталитета на немците и започнаха да живеят като истински немци. Дори в България като си идваха се държаха странно/за нас/.
Едно лято леля ми дойде и каза, че не е в добро настроение и е прикъснала сеансите си при психолога./Говоря за около 2000 година - когато в България да ходиш на психолог беше равно на психическо заболяване и одумване от хората../.
И я попитаха там роднините за какво ходи при психолога - какво проблеми има, с работата ли, с чичо ми ли, с детето, с колеги..
И тя отговори:
-"Мъжът ми ме победи на тенис" ;D ;D ;D при което всички ние я гледаме все едно е паднала от Марс, ама тя продължава - "Това не е джентълментска постъпка и уронва достойнството ми на жена" и ние отново избухваме в смях и и казват там пак роднините - Еми случило се е, победил те е, трябва да се научиш да губиш. Спорта има две страни и тн и тн.. но тя само ни изгледа и каза - Затова не споделям със всякакви хора, а търся подкрепа там, където намирам :rtmf
Та така..за мен това отново и днес не представлява проблем, като се замисля, но жената не може да го приеме.. ???
Хубаво е обаче да търсиш навреме помощ, а не да оставиш проблемите да ти се натрупат, или да споделяш с хора, които зад гърба ти ще злословят.. :taz
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Ходите или бихте ли били ходили на психолог?
« Отговор #4 -: Април 05, 2015, 08:48:01 »
Леле тази история ме разби  ;D ;D ;D То пък понякога да ти кажа го има и обратния ефект. Вманиачени хора с излишни пари просто ги пръскат по психолози и психиатри за щяло и за нещяло. Ние няма как да я разберем, защото манталитета ни е на светлинни години от немците, но честно казано не ми се иска и да се замислям ако за такива неща трябва да опирам до професионална помощ какво семейство сме тогава. Аз смятам, че би трябвало хората в семейството на първо място да могат да разговарят помежду си и да решават проблемите си (било то и накърнен самочувствие от загуба на игра тенис  ;D) , но представям си после за по-сложни неща...ами тя трябва да си заживее при психолога. Ми това детенце като порастне и стане тиинейджър няма някой, който да е минал безпроблемно тогава какво ще е...пък и докато расте има какви ли не болести и наранявания, които за мен са огромен стрес та представям един толкова разглезен организъм кк ще ги понесе...депресии, хапчета...