KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Подвластни на емоциите или на разума?

*

Kodama

  • *
  • Публикации: 10
  • Рейтинг: +1/-0
Подвластни на емоциите или на разума?
« -: Февруари 02, 2018, 19:29:26 »
Редица изследвания доказват, че ако по някакъв начин емоционалните центрове в мозъка ни бъдат засегнати, ние не само губим способността си да се смеем или плачем, но ставаме неспособни да вземаме решения.
Неврологът Доналд Калн обобщава това най-добре:
"Основната разлика между емоцията и разума се състои в това, че емоцията води до действия, а разумът - до заключения."

Мозъкът е много по-сложен, много по-непроницаем и много по-непознат, отколкото можем да си представим. Това е всичко, което е нужно да знаем. Емоцията и разумът са взаимосвързани, но когато са в противоборство, винаги емоцията надделява. Без мимолетния и краен подтик на емоцията, разумните мисли губят силата си и се разпадат.

За какви емоции става дума? Първо емоциите могат да бъдат първични и вторични, и второ - повечето от емоциите ни са отрицателни. Емоциите могат да ни вдъхновяват и вълнуват. Също така могат да ни плашат и заплашват. Въпрос на оцеляване. Нашите емоции не казват кое е важно, а в далечното минало е било разумно да се обръща повече внимание на отрицателните неща.
Първичните емоции са наситени, не траят дълго и не могат да бъдат контролирани - радост, мъка, гняв, страх, изненада, отмъщение.
Най-впечатляващото при вторичните емоции е тяхната социалност и значимост. Първичните емоции ни връхлитат и в мигове на самота. Но за да се появи вторична емоция, е нужен друг човек. Така наречените вторични емоции съставляват онази непостоянна смес, изграждаща човешките взаимоотношения, а това от своя страна ги прави значими - любов, вина, срам, гордост, завист, ревност, което пък от своя страна ни довежда до Емоция Номер Едно. Най-значимата от всички тях...
Любовта...


Мили дами на каква база вземате решения - емоционално или чрез рационални потребности?