KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Силата на повторението

*

ZLATNA

  • ****
  • Публикации: 859
  • Рейтинг: +4/-4
Силата на повторението
« -: Март 16, 2015, 08:24:43 »
Значимостта и ролята на повторението играе съществена  във всички области на обществения и социален живот на човека. Донякъде се свързва и с емоционалното състояние - понякога повторението втълпява ефект или изнервя.

Още от най-ранна детска възраст, когато децата учат чрез имитация и повторение и повтарят всичко, което ги впечатлява - мелодия, думи, а също чрез мимики и жестове изразяват повторение на настроението си.
Повторение има и в процеса на обучение - независимо дали обучението е на български, или на чужд език, или се касае за точна наука. В клас не обичах, когато ме караха да пиша думичките по 1 страница, но чрез повторение ги научих. Чрез повторението се изработва навик - като почнеш от записването на буквите, преминеш през таблицата за умножение и завършиш на правописа и чуждиците..

Повторението е характерно за различни области в човешкия живот - спорта, музиката, математиката, астрологията, физиката, има го разбира се в психологията. Много от нас са гледали любим филм повече от 1 път и са слушали любимата си песен многократно.
В психологията повторението е принцип, според който нагоните винаги се стремят да възстановят старото състояние на нещата; човек се стреми да се освободи от напрежението, като повтаря едно и също действие в постъпките или в сънищата си. Този принцип е формулиран от Зигмунд Фройд и се използва от някои съвременни терапевти в психодрамата, поради неговия катарзисен ефект.

Психолозите обаче разглеждат повторението на дадена лъжа и доказват, че ако повториш една лъжа 5 пъти, самият ти започваш да се убеждаваш, че е истина. :taz
И обратното - ако чуеш от 5 различни източника една лъжа вече си убеден, че в нея има доза истина.
Аз лично се сблъсках с това - ще ми е интересно да чуя и Вашите мнения, случвало ли Ви се е да повтаряте и да се самоубеждавате във факти, които не са били истина?

Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT