KoKiTa.eu - да поговорим по женски!10 места, които трябва да видиш

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
10 места, които трябва да видиш
« -: Февруари 08, 2015, 15:09:17 »
Животът е кратък. Има неща, които можем и да пропуснем да видим, усетим или направим, но има и такива, за които трябва да впрегнем воля, хъс и желание да посетим и съпреживеем.


На всяко нещо природата е дала прилично място, е казал римският поет Хораций. А някои места са не просто прилични, а спиращи дъха с ненагледна красота. Ето малък пример - 10 от тях, които трябва да видим, преди да умрем.

1. Да празнуваш Нова година в Сидни

Hе само заради кипящия в мегаполиса нощен живот. Всяка година над милион местни жители и туристи наблюдават 12-минутно зрелище над пристанището в Сидни.
Близо 7 тона фойерверки се изстрелват и озаряват небето в полунощ. Продължават точно 12 мин - по една за всеки месец. На цена от 30-40 долара може да си уредите място на някоя от над 30-те наблюдателни площадки, специално изградени за целта, и да се насладите на светлинното шоу. То струва на страната по около 7 млн. долара всяка година.*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2015, 15:10:29 »
2. Да летиш с балон над Кападокия

Не само защото ще вземете летателен сертификат. Да се издигнеш над 50-метровите конуси и назъбени скалисти върхове, оцветени в розово, кремаво, на места дори червено, си е преживяване, което си струва 120-те евро. За деца под 12 г. е наполовина. Но за 4-местен ВИП балон вероятно ще трябва да развържете кисията още малко. Повечето летят с по 20 туристи.


Според легендата, обсадени от вражеска армия, хората помолили Аллах да ги спаси и той превърнал нападателите им в огън. Всъщност над платото се издига угасналият вулкан Ерджиян Дайъ, който преди милиони години залял местността в днешна Турция с лава. Така се появили чудноватите и според мнозина призрачни скали на феите.
Като слезете от балона, ако имате късмет, някой местен може да ви заведе да хапнете специалитета "тести кебап" - овнешко месо, печено на жар в глинен съд, който вие чупите със секирка.


*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2015, 15:11:50 »
3. Да пиеш джин, докато прекосяваш Ламанша

Че какво друго, ако не джин? Нищо, че е създаден като лекарство за бъбреци в Холандия още през XVII век, като говорим за джин, се сещаме за Острова. Там го пренасят английските войници по време на 30-годишната война. Първо се продава само като лек в аптеките, но сега може да си го поръчате във всеки английски пъб или модерен бар, включително и на ферибота, с който прекосявате Ламанша.
Всъщност може да преминете и под него - по 50-километровия тунел на 50 м под дъното, който свързва френския град Кале и британския Фолстоун. Курсът се взема за 35 мин. Но ако не сте там по работа, насладете се на гледката от ферибота с чаша джин с лед в ръка. Особено около полунощ - неслучайно тогава билетите са най-скъпи.

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2015, 15:12:56 »
4. Да видиш Северното сияние

Мечтата на всеки синоптик. Но за сбъдването е нужен не само билет до Аляска или скандинавските страни, а и сериозна доза късмет. Активността на пъстроцветните танцуващи в нощното небе светлини е циклична и кулминацията е на всеки 10-11 г. Дължи се на слънчевите изригвания, които пораждат спиращ дъха сложен атмосферен феномен.


Хубавото е, че той е екстра не само за ескимосите и лапландците. Полярни сияния изненадват хората по целия свят - наблюдавани са в Москва, на екватора, дори във Варна през 1954 г. Ако имате късмет, ще станете свидетели не неописуема красота - лъчи от светлина, преливащи от бледосиньо през ослепително електриковозелено, та до пурпурночервено. И все пак има място, на което може да го видите почти със сигурност - в канадския град Чърчил сиянието се наблюдава при добро време 300 нощи в годината.*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2015, 15:14:14 »
5. Да спиш в бунгало над водата в Бора Бора

Cитен бял пясък, палмови горички и прозрачни тюркоазени води - като пейзаж от картичка. Неслучайно го наричат острова на мечтите и Рая на земята. Затова и нощувката в наколните бунгала навътре в Тихия океан струва от 250 евро нагоре. Но с група и през туристическа агенция излиза малко по-евтино.


Освен да наблюдавате изгрева над тюркоазените води и да се гмуркате направо от верандата, на Бора Бора има и други атракции, от които си струва да се възползвате - да яздите коне по плажовете, да карате водни ски или да се разходите с лодка с прозрачно дъно, дори да плувате с чернопери акули.

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2015, 15:15:18 »
6. Да вечеряш на -5 и да се сгрееш в сауна във Финландия

Aко по нашето Черноморие силният сезон е през юли-август, то във Финландия напливът от туристи е през студените месеци. Особено ако ще ходите в снежния ресторант в град Кеми, който отваря през януари. Да вечеряте на -5 градуса с шапка и ръкавици, определено е преживяване, от което ще ви побият тръпки. Ако нямате път натам - преживява се, но да не влезете в сауна, докато сте във Финландия, това вече си е чиста срамота. Има ги на всяка крачка - общо 1,7 милиона на 5,1 милиона души население. Горе-долу по една на всеки трима. За финландците потенето в сауната и потупването на гърба с брезови клонки е почти свещен ритуал, затова ако отказвате покана за сауна, дано имате основателна причина. Иначе може да обидите домакините. А ако приемате, дано ви заведат на най-автентичния тип сауна - в дървена къщурка насред снега. Вътре е напълно тихо, почти тъмно и се стои дълго време, така че - настройте се за обилно потене. А после почти със сигурност ще ви черпят един ликьор.

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2015, 15:16:52 »
7. Да се гмурнеш до Големия бариерен риф

Близо 350 000 кв. км красота, образувана в течение на 10 000 години. Големият бариерен риф край североизточните брегове на Австралия в Коралово море е образуван от 400 вида корали с форма на ветрила, гъби, еленски рога, камшици, обагрени във всички цветове на дъгата, и е местообиталище за 15 000 вида риби и защитени видове - делфини, косатки, китове и гигантски морски костенурки.


Гмуркането с професионалисти е сравнително безопасно въпреки изобилието от отровни пипала, акули и отровни тропически змии.


За съжаление, Бариерният риф често попада в класации на природни феномени, които трябва да се видят, преди да са изчезнали. Тропическите урагани, свръхпопулацията на морска звезда, която се храни с кораловите полипи, както и замърсяването на крайбрежните води бавно увреждат най-големият жив организъм на Земята, който може да се види и от Космоса. Така че побързайте, ако искате да го видите в пълния му блясък.*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2015, 15:18:01 »
8. Да отидеш до Петра

Писателят Джон Уилям Бъргън описва Петра като "розово-червен град, стар наполовина колкото времето". Праисторическите останки показват, че тук е кипял живот още 1000 г. пр.н.е., когато Петра населявали едомците. В ново време е открит през 1812 г. от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт. Древният град е в днешна Йордания. За да стигнете до него, минавате през Долината на Мойсей - Вади Муса. Тези, които не обичат да вървят дълго време, могат да вземат курса на гърба на камила или в каруца, теглена от мулета. Влезете ли веднъж вътре, трябва да видите всичко - символа на древния град - Съкровищницата, където е заснет филмът "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", каньона Сик, Манастира, 700-местния Римски театър, Кралските гробници.

*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #8 -: Февруари 08, 2015, 15:19:16 »
9. Да се изкъпеш в Памуккале

Памуккале е малък турски курортен град във вилаета Денизли, разстоянието от София е около 1000 км и се взема и с кола.


Името идва от легенда, че древни гиганти сушали памуковата реколта на скалните тераси. Макар ослепителните каскади да навяват асоциации за студ и лед, всъщност изворите на Памуккале са с температура около 35 градуса. Водата извира от планината Кал Даъ в Западен Анадол и се спуска по около 100 скалисти тераси.


Освен че са красиви и топли, изворите са много лековити. Особено за хора с високо кръвно и ставни проблеми. Водите им се стичат от платото над тях, където се намира древният римски град Хиераполис. Той бил прочут като лечебен курорт още 100 г. пр.н.е. В него се намират светилището на Плутон, бога на подземния свят, както и прочутият храм на Аполон. А в южната част - басейнът, в който се е къпала Клеопатра.*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #9 -: Февруари 08, 2015, 15:20:33 »
10. Да се качиш на терасата на най-скъпия хотел в Сингапур

Tерасата на Marina Bay Sands, който отвори врати в Сингапур, се извисява на 200 м над земята. Привлича по 70 000 посетители на ден, което със сигурност означава, че си струва да се види. На терасата има 150-метров басейн. Плуването в него не е препоръчително за хора с фобия от високото, защото ако погледнете от ръба му, ще видите 200-метровата пропаст под вас. Но ако вдигнете погледа си към хоризонта, усещането е, че виждате целия свят, казват посетители.


И все пак имайте предвид, че хотелът държи едно от първите места по цени на нощувка - от 200 евро нагоре.


*

zuzu70

 • ***
 • Публикации: 160
 • Рейтинг: +2/-0
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #10 -: Февруари 19, 2015, 10:56:47 »
ри добро желание всичко става :taz

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #11 -: Февруари 19, 2015, 12:33:51 »
Ееех, мечти! Аз да добавя и Дубай - Бурдж Ал Араб и изкустените острови - палми
« Последна редакция: Февруари 19, 2015, 12:36:58 от mis_hell »

*

Mims

 • ****
 • Публикации: 299
 • Рейтинг: +10/-5
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #12 -: Февруари 19, 2015, 14:53:44 »
Красота! Бих посетила всяко едно кътче от изброените по-горе... :)

*

Taraxacum

 • ****
 • Публикации: 781
 • Рейтинг: +5/-5
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2015, 15:21:17 »
За Дубай специално и аз мечтая

*

mis_hell

 • ****
 • Публикации: 343
 • Рейтинг: +8/-1
Re: 10 места, които трябва да видиш
« Отговор #14 -: Февруари 20, 2015, 16:25:21 »
В едно предаване казаха, че Преслава в момента е в Дубай с приятелки... еххх, защо не ни се обади и на нас, че да се разнообразим с една разходчица до там  8)