KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Цената на висшето образование

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Цената на висшето образование
« -: Април 02, 2015, 09:04:57 »
Обявата е напълно сериозна. Залепена е на стъклото на заведение, вероятно ресторант или кафене. Работодателят изисква от бъдещата кандидатка следните характеристики:
1. Висше образование
2. Три западни езика
3. Компютърна грамотност
4. Привлекателна външност
Позицията, за която се търси човек е на „висококвалификацираната” позиция хигиенист на тоалетна на „космическата” заплата от 127лв и 42 ст.Наистина съм срещала работодатели, които са писали ей така обяви за работа и са слагали критерии - например владеене на езици или шофьорска книжка.. защото така пише и в други обяви, но длъжността не го изисква.. обаче такава подигравка скоро не бях срещала.
Каква е цената на висшето образование в България?


Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #1 -: Април 02, 2015, 13:48:38 »
Ами този човек служил обявата явно иска да покаже каква е цената на живота изобщо в България, защото живеем в един огромен абсурд. Търпим и мълчим, ако пък решим да се възпротивим следват съответните наказания, които да ни накарат все пак да мълчим. Аз не съм имала никога проблем с критериите при кандидатстване за работа, но имам огромен проблем със заплащането и то именно за завършилите висше образование. Истина е че тези 5 години не са най-важното в живота,защото съм чувала много хора да казват и какво учила си 5 години и сега искаш да си клатиш краката на лесна работа пък и да вземаш много пари. Никоя работа не е лесна-може една да е по-приятна от другата, но в крайна сметка ако всички сме неграмотни как ще живеем като ще ставаме само за чистачи и строители. Аз съм била чистачка в хотел ( по модерно му КАМЕРИЕРКА)- живеех по 4 месеца в хотел 4 звезди, без да плащам, хранехме се там безплатно, което на другите хора заедно като нощувка и храна им струваше по около 50-60 лв на човек и вземах 600 лв. чиста заплата, а в момента като учител или по-скоро звероукротител, защото положението в малките градове е плачевно и не може и да става дума за учене и ред , та цял ден крещя и се боря със зверчета за около 500лв. Не е нормално ама изобщо. Трябва сега да си захвърля дипломата и да се върна да мия кенефи без извинение.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #2 -: Април 02, 2015, 14:18:29 »
От една страна съм съгласна с теб, но от друга не съм. И ще ти кажа защо.
След като завърших престижна елитна езикова гимназия в правец - профил френски език - първи чужд и английски език/втори - който усвоих на ниво първи чужд/, след една компютърна преквалификация записах висше образование Маркетинг и реклама във Велико Търново.Учих задочно 5 години, през цялото време работех, за да си заплащам квартирата там, пътя, храната и таксата за университета, както и общите разходи принципно. Пари спестени от студентския живот нямам. Не мога да кажа, че съм се лишавала от всичко, но не съм и харчила за каквото ми падне..

През тези 5 години, през които чинно си учех и плащах такси, част от моите съученици заминаха в чужбина - във Франция, където работеха нискоквалифицирана работа. След 5 години се върнаха в България и със спестените пари си купиха апартаменти, а аз вече бях завършила и изплащах кредит към банката за апартамента си...и работех за 450 лева. После учих още 2 години магистратура и си плащах по 600 лв на семестър..
Някои от съученичките ми пък се омъжиха и все още са във Франция.. други са в Англия.
Така че не искам да си клатя краката, но се чудя ако миех чинии във Франция, може би щях да бъда по-добре в мастоящия момент..
« Последна редакция: Април 02, 2015, 14:23:56 от ZLATNA »
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #3 -: Април 02, 2015, 22:12:13 »
Ами аз като завършила Английска филология и магистратура Журналистика трябва да ви кажа, че съвсем нормалния процес, който наблюдавах след като завърших беше, че около осемдесет процента от колегите ми поетапно се изнизаха от България. И може би са били прави с толкова учене и 1-2 чужди езика не е нормално да седиш тук и да работиш за 500 лева. Двете ми най-добри приятелки отидоха стюардеси в Катар .Единственото лошо е че си отлагат живота и не могат да се задомят, но след 2-3 години и това ще стане. Междувременно събраха доста пари и видяха цял свят- Днес са на Бахамите,а утре във Вегас, звъня й след 2 дена на едната казва че е в Милано, а сестра й в Малта някъде. Радвам им се, защото никога не съм обичала хората, които завиждат и пътувам чрез техните снимки, но ми се иска и аз да мога да си позволя с мото семейство някъде да мръднем по чужбина, а с тази заплата и всичките харчове, които имаме не ми остават много надежди.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #4 -: Април 06, 2015, 09:26:40 »
Живеем в държавата на абсурдите, ето ти пресен пример - жената чистачка с две висши - буквално репортаж от преди няколко дни..

Инж. Даниела Борисова от Дупница, с две висши, едното - по ядрена енергетика, самотна майка с болно дете. Работи като чистачка, откъдето е уволнена от назначените от ГЕРБ ръководители в “Напоителни системи”. Друга - Татяна Ковачева от Враца, с 91% инвалидност, спечелила конкурс в областната управа на Враца, е уволнена от новата областна управителка в деня на инвалида - 6 дни преди изтичане на изпитателния ѝ срок и без да се поинтересуват как работи.
 
Като цяло май това е проблема в държавата,висшистите са чистачки а тия дето даже не могат да метат управляват държавата. :rtmf
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #5 -: Април 06, 2015, 13:08:05 »
Не съм напълно съгласна за управляващите- тези хора могат много неща- никой не може да лъже и краде по-добре от тях, а това си не е малко. Защо знаят да си гласуват почивка каквато никой няма за Великден и казват, че са изморени..умни са си хората и знаят как да си оправят живота, но само техния- като седнат горе и не ги интересува по-долу какво се случва. Глупави сме ние вишистите, че седим за заплати от по 500 лева и се оплакваме. Да се жалим, ето има комитети са права само циганите ги използват за да жалят, че само те имат някакви права, а ние се примиряваме да сме чистачи само и само да имаме работа. Не виждам някога тази държава да се оправи и ме е яд че стягаме сторим правим жилища и след 10тина години най-много ако нещата вървят в същата посока надолу ще си хванем куфарчетата и хайде. Не е нормално в друга държава от помощи хората да живеят по-добре от нас тук като учени и уж пълноценни граждани, които се борим да постигнем нещо.

*

ZLATNA

 • ****
 • Публикации: 859
 • Рейтинг: +4/-4
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #6 -: Април 07, 2015, 09:01:50 »
Проблем обаче има и от другата страна - истината е, че докато парите вървят със студента, положението ще е плачевно. Крайно време е общвеството и институциите да схванат, че образованието и здравеопазването са водещите сили на една държава, и че за съжаление, както казваш и ти,  в момента е срамно да си преподавател. Не може да има 50-тина  университета в България и те всички да се финансират от държавата. При тази политика те биват принудени да приемат куцо и сакато с "2", за да се финансират.
А иначе, в крайна сметка, всички завършват, вземат дипломи и висшисти. Смешна работа!
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT

*

Mokkka

 • ****
 • Публикации: 623
 • Рейтинг: +11/-0
Re: Цената на висшето образование
« Отговор #7 -: Април 09, 2015, 08:40:52 »
Абсолютен фарс, уж нещо учим ,а всъщност накрая, когато аз завършвах се появиха на държавния изпит колеги, които едва дали съм виждала през четирите гини и десетина пъти. Няма как после да има кадърни кадри в България, кадърните им писва да се борят с такива, които не могат нищо, но имат връзки и са предпочетени навсякъде и ходят в чужбина. Това е проблема като кажат да речем ето сега идва почивния сезон и трябват квалифицирани кадри по морето и седят свободни позиции, а от бюрото по труда започват да организират някакви измислени курсове за неграмотните и некадърни (няма да споменавам кои, защото ще решите че съм крайна националистка, но ми омръзна накъдето и да се обърна все за тях да слушам). Ами брат ми завърши туризъм и всичко на всичко имаха един стаж и то на хотел, който е притежание на университета- нещо като почивна база и ги използваха само за безплатна работна ръка не ги научиха на нищо кой знае какво за професията.