Ремонт на кондензатор на компютър

Ремонт на платка на компютър – смяна на кондензатор

Може би на всеки потребител, който се занимава и ползва активно компютри от дълго време, се е случвало да има проблем с кондензатор. Разбира се, може да не е извършвал ремонт на компютри и да не е разбрал на какво се дължи проблемът. Подут кондензатор може да има на дънната платка, на видеокартата, на платката на захранването и на всяка друга платка.

Най-честите проблеми, заради които се посещава сервиз за компютри, са подутите кондензатори на дънната платка или на платката на захранването. По-рядко се случва с видеокарта или друга платка на този тип техника. Възможно е да има над 10 подути кондензатора и компонентът да функционира, но понякога и от един единствен може да се наложи ремонт на компютъра.

Как да познаем, че имаме проблем с кондензатор

Когато компютърът започне да не стартира всеки път, да гасне или пък изобщо да не стартира, често проблемът е в някой кондензатор и трябва да се ремонтира. Когато проблемът е в захранването и последното не е много скъпо, можем просто да го подменим и да не го ремонтираме. Но когато имаме проблемни кондензатори в скъпа дънна платка или видеокарта, си заслужава да се опитаме да ги ремонтираме, като подменим проблемните кондензатори.

Как да разберем, дали нашият проблем се дължи на подут кондензатор? Оглеждаме внимателно дънната платка или видеокартата. Всички кондензатори трябва да изглеждат по един и същи начин. Горната повърхност на цилиндрите трябва да е плоска, а не подута. Ако има кондензатор , при който е леко подута, възможно е проблемът да се дължи на това и трябва да се извърши ремонт.

Понякога може и да е спукан. Ако намерим един или повече подути кондензатори, е добре да се опитаме да ги подменим. Ако не разполагаме с поялник или не ни се занимава с ремонт на компютри, можем да занесем компонента в сервиз за компютри, където ще ни ги подменят. Ремонтът ще бъде евтин, защото вече сме свалили компонента и проблемът е ясен.

Ако искаме да се опитаме да извършим ремонта на платката сами, трябва да знаем как се използва поялник. В настоящата статия няма да вникваме в подробности относно самия процес на запояване, а ще предположим, че знаем как се прави елементарна спойка. За да подменим даден кондензатор, трябва да разполагаме със здрав такъв със същите стойности.

Няма да се спираме на подробности за кондензаторите, прочитаме какво пише на подутия такъв и търсим същия. Интересуват ни 2 числа – например, 16V 470mF (16 волта, 470 микрофарада). Кондензатори се продават по магазините, а можем да свалим и от друга неработеща платка. Когато имаме всичко, можем да започваме да ремонтираме компютърната платката, като за целта трябва да я извадим от кутията на компютъра.

За да свалим подутия кондензатор, нагряваме с поялника крачетата му от долната страна на платката, като с другата ръка го придърпваме леко странично – първо от едната страна, после от другата. След като го свалим, забелязваме, че под него има кръг, едната половина на който е щрихован.

В тази половина трябва да е минусовото краче. Внимаваме много, трябва да поставим новия кондензатор на мястото на стария по същия начин. Добре е старият калай да се отнеме и дупките да се разширят, но може да минем и без това. Опираме крачетата на новия кондензатор в дупките, в които има неразтопен калай.

Нагряваме дупките от долната страна на платката и леко бутаме кондензатора с другата ръка – първо откъм едното краче, после откъм другото, като нагряваме последователно двете дупки. Така докато влезе достатъчно. Добре е да остане малко място между него и платката. След като е влязъл достатъчно, довършваме спойките от долната страна на платката. Връщаме платката в компютъра и се надяваме ремонтът да е бил успешен.

Ако, след като сменим всички подути кондензатори, платката все още не работи и сме ги сменили както трябва, значи има и друг проблем. Най-добре в такъв случай е да подменим платката с друга или да я занесем в сервиз за компютри.

4.2/5 - 4 гласа