KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Обирът, наречен „БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ” Част. 2

*

Victoria

  • *****
  • Публикации: 127
  • Рейтинг: +2/-0
Из „”Методически указания”
ВАЖНО!
По Национална програма ще се финансират единствено тези дейности по конструктивно възстановяване/усилване/основен ремонт, в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията на сградата, които са предписани като задължителни в техническото обследване!
Този пасаж, тези уточнения „единствено”, „задължителни” на практика означава, че конструктивно укрепване ще се извършва само при непосредствена опасност за сградата и живущите в нея. Т.е. такова няма да се прави, ако тя може да издържи в момента и в проектните си срокове.

Стоп! Та нали една от идеите на санирането е да се удължи срока на живот на панелките?!
И втори стоп!
– Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока. Освен това сградата автоматично ще отпадне от програмата и няма да бъде санирана. Това важи и за инсталациите за вода, ток и парно, когато това се налага.
Министър Лиляна Павлова, „Дарик радио”
Т.е. плащате си като поп, ако откажете някоя от мерките за укрепване, понеже иначе сградата ви ще падне. Е, нищо лошо в това. И правилно! Но такова укрепване се прави само чрез голям ремонт.
На въпрос, дали ще се предприемат ремонтни дейности по отношение на връзките между панелите, тя посочи, че това ще се прави, ако се налага и засяга конструктивната устойчивост на сградата. Последното би означавало, че хората трябва да осигурят възможност да бъдат ремонтирани носещите панели, а след това ако решат да направят ремонт на жилището си, то той би бил изцяло за тяхна сметка. „Не покриваме вътрешни ремонти, това е много важно“, каза министърът.На въпрос дали ако се налагат подобни мерки, а собствениците не желаят да осигурят възможност те да бъдат изпълнени, тогава ще се прави ли опаковката отвън, регионалният министър отговори отрицателно. „Тогава сградата отпада изцяло от финансиране. Ако конструкторите предпишат, че това трябва да се направи и че това засяга конструктивната устойчивост и че бъдеща опаковка, без да се направи, ще утежни конструкцията на сградата, тогава задължително се прави.

Значи действително саниране няма да има, защото подобен процес е невъзможен без изнасяне на живущите навън за времето на ремонта.
Няма начин да се проверят връзките между панелите, без да се разбива замазката, да се къртят маси цимент и бетон.
Няма начин как да стане иначе. Всеки архитект ще ви го каже, всеки инженер, всеки строител. Опитът на другите страни сочи същото. Вижте Германия – там например изнасяха в обортни жилища за около 3-6 месеца живущите, докато им санират блоковете.
Накратко – лъжат ви, че ще санират. Ако сградата ще пада, само тогава ще го направят. Както ви обещават – безплатно. Ама вие трябва да си намерите за този срок жилище под наем. И да си заплащате наема и пренос-превоза на мебелировката. А после и да се бръкнете за ремонта на разкъртения ви апартамент.
Реално става дума за една топлоизолация – по фасадите и дограмата, евентуално В и К, а по-нататък, кой как се уреди с връзки или подкупи.
ФАКТ Е – РЕАЛНО СРОКЪТ НА ЖИВОТ НА ПАНЕЛКИТЕ НЯМА ДА СЕ УДЪЛЖАВА.
Ставаме съучастници в поредното безумие – целта на всяка подобна програма освен спестяване на енергия е и удължаване на живота на сградите. А тук това не се предвижда, което превръща цялата одисея в харчене на едни пари, понеже може щедро да се „вземе” от тях за своите фирмени обръчи.
И ще ви посоча едно интересна препоръка от държавния секретар на област Берлин проф. Барбара Киселер (в ГДР санираха 270 000 сгради): „ Освен това трябва да се помисли дали сградите в тежко състояние да не се съборят, защото мярката е много по-икономична от санирането, което и без това в тези случаи няма да помогне.“
Права е, но тук се прави родна далавера, а не се копира немски и признат световен опит в санирането.

Бележка: редица документи показах в ТВ ми предаване в четвъртък сутринта. Не се налага да ги сложа в сайт за всеобщо споделяне, понеже основният масив (с някои изключения) може вече да го качите на вашия компютър и разглеждате спокойно от следния официален линк:
Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход*

zuzu70

  • ***
  • Публикации: 160
  • Рейтинг: +2/-0
Re: Обирът, наречен „БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ” Част. 2
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2015, 19:27:25 »
 :brick :taz УЖАС!

*

ZLATNA

  • ****
  • Публикации: 859
  • Рейтинг: +4/-4
Облепянето със стиропор не е саниране! Никой не обръща внимание на това, че плочите на балконите и издадените части на сградите не се изолират! А това е задължително условие за енергийна ефективност! Енергийната ефективност се залага още в проектирането и изпълнението! Прахосването на пари за подобно нещо, граничи с пълен идиотизъм! Още повече, че облагодетелства едни хора, за сметка на други! Никой не казва на глас, че изпълнението на панелните блокове от соц-а е под всякаква критика! Фугите и металните връзки между панелите не са проверявани никога и състоянието им със сигурност е много лошо! Те още от момента на построяването си не са имали корозионна защита! Няма панелен блок, на който поне половината фуги да не текат! За какво саниране бълнуват?! При това саниране със заем, който да изплащаме с лихвите??
Go On, Keep Going, Look Ahead, Enjoy every Second, Don't Regret, Head Up High, Dream On, Life Is Beautiful. Enjoy IT