Писане на резюмета за статии

Резюме на статии – как да го напишете въздействащо

При писането на статии едно от важните неща, за които трябва да помислите повече, е заглавието. То трябва да е достатъчно атрактивно, ясно и кратко, за да направи впечатление на читателите.

Друга важна част от добрите публикации е резюмето. В него се изтъкват предимствата на вашия текст. То играе важна роля при класирането на вашите статии в търсачките. Добре оформеното и обобщено резюме трябва да привлече читателя и да го провокира да прочете докрай текста.

Много автори имат практика при пускане на публикации да използват уводния параграф на статията си като резюме. Въпреки че това в повечето случаи се счита за приемливо, уникалните резюмета в успешните статии могат да имат голям ефект в постигането на по-добри резултати.

Доброто резюме трябва да съдържа 2-5 изречения и да бъде максимум 200 думи. Освен това, текстът му трябва да е граматически и стилистично издържан, с правилно поставени препинателни знаци. То трябва да бъде достатъчно кратко и ясно, да се отнася директно по темата.

Основни съвети за писане на резюмета

Сега ще се спрем на 3 основни трика, за да привлечете вниманието на читателите със своите статии:

Не играйте на котка и мишка със своите читатели

Основната идея на вашата публикация е тя да бъде ясна и да информира достатъчно добре. За да се радвате на успешни статии, не разчитайте толкова много на любопитството на читателя. Пишете с вкус и лек намек, за да провокирате потребителя, за да поиска да прочете и следващите редове. Това означава, че трябва да представяте информацията постепенно и ненатрапчиво.

Използвайте по-малко „Аз” и „Ние”, а наблягайте на „Вас” и „Вашите”

Когато пишете публикации, насочени към нуждите на клиенти или определена аудитория от потребители, важно е да се обръщате към тях по достатъчно въздействащ начин. Избягвайте да давате информация за себе си в резюмето или да си правите реклама. Наблегнете на ползите, които дава публикацията ви.

Няма друго време като настоящето

Пишете своите статии в сегашно време, защото то създава чувство за непосредственост. Използвайте активен, силен и описателен език, за да възбудите читателя.

Това бяха три основни техники, за да привлечете вниманието на читателите към своите публикации. Но има и още нещо, което не бива да забравяте. След като напишете текста си, прочетете го отново. Поставете се на мястото на интернет потребителите и се запитайте „С какво е различна тази статия? Какво ми дава тя?” Ако се е родил интерес от страна на читателя, той ще продължи да ви чете и ще последва посочения URL.

Използвайте тези съвети, за да напишете уникални резюмета за своите статии. Това ще даде голям тласък на усилията ви в писмена форма.

5/5 - 1 гласа