KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Кафява захар

*

mis_hell

  • ****
  • Публикации: 343
  • Рейтинг: +8/-1
Кафява захар
« -: Април 24, 2015, 00:45:34 »
Кафявата захар е нерафинирана тръстикова захар.


Заради нейните здравословни свойства е включена в диети за отслабване, здравословни менюта, за лечение на  различни болести.
Всъщност кафявата захар е много полезна за организма – в нея се сдържат няколко пъти повече минерали, отколкото в бялата захар, също така има високо съдържание на витамин B.
Вкусът на всяка диетична добавка следва да не е калорична и оттам да е безвкусна. С кафявата захар обае, това не е така. Тя съдържа сок, наречен меласа, който е сладък на вкус и след преработка кристализира. Точно от него идва и кафявия  цвят. В консумацията на напитки с кафява захар, те стават с подобрен сладък вкус, а в сладкарството се използва за изключителни кулинарни шедьоври.
Консумирането на кафява захар не води до пълнеене, стига да се ползва умерено. Важен е фактът, че всеки един продукт, който съдържа захар, води до преуморяване на организма, тъй като нивото на инсулина намаля.
Истинската кафява захар се отличава с това, че върху опаковката ясно и точно е изписано „нерафинирана” захар от тръстика. По цената се познава, че е истинска – кафявата захар е винаги по-скъпа от бялата. По аромата също се разпознава – истинската мирише на карамел, а фалшивата имитация често е с аромат на прегоряла захар.
Съхранение на кафявата захар – Тръстиковата захар бързо се овлажнява и втвърдява, затова тя трябва да се затваря в кутия с капак, даже много добро решение е да се съхранява в стъклен буркан с херметизирана капачка. Това съхранение издържа не повече от една година, тъй като захарта е капризна към околната среда. При втвърдена тръстикова захар, може много лесно да се размекне, като се сложи в широк съд и се покрие с леко навлажнена кърпа. Така само след няколко часа може да се използва отново. Друг трик е, да я накараме да не се втвърдява, като в кутията за съхранение сложим резенче ябълка.
Хитри и полезни съвети и приложения на кафявата захар – При приготвянето на сос за месо или при печенето на риба, се добавя щипка захар от тръстика и ястието става с по-апетитен вкус, аромат и външен вид. Тъй като кафявата захар, при разтваряне се получава и оцветяване на водата, това съвсем не означава, че не е истинска, даже напротив, това е сигурен знак, че тя е съвсем натурална тръстикова захар.