Четене на книги и учене от учебници

Учебниците – пособия, които несъмнено ще обогатят вашето знание

Ако попитате някого как предпочита да запълни и уплътни свободното си време, съмнявам се, че много ще бъдат тези, които ще кажат: „Ще вляза в книжарница и ще си купя книга”. Ще има и такива, разбира се, но процентът им ще е малък.

Днес, ако искате да се сдобиете с информация в която и да е сфера, е достатъчно да влезете в интернет и там несъмнено ще откриете това, което търсите. Точно за това и повечето хора не четат книги и не си купуват учебници.

Колко се ценят учебниците

Тревожен е фактът, че днес малко хора четат често. Когато преди известно време по телевизията вървеше кампания, озаглавена „Голямото четене”, там се спомена, че българинът чете средно по една книга на година. Не зная със сигурност доколко достоверни са винаги социологическите проучвания, но в конкретния случай, струва ми се, посоченият факт е верен.

Хората – не всички, естествено, но голямата част от тях – вече рядко влизат в книжарница. Дори има такива, които, след като прочетат своите книги или учебници, ги продават или даже ги изхвърлят. Мой познат веднъж ми показа десетина книги, които взел, след като ги видял изхвърлени до един боклукчийски контейнер.

Ето още един аргумент в полза на това, че четенето безспорно е много по–полезно от много други дейности – даже и когато дадена книга или учебник се прочете, те винаги може да бъдат препрочетени отново и отново. Докато флаконът от парфюм, когато той свърши, става напълно неизползваем.

Затова, ако искате да разширите своите знания в дадена сфера, непременно си купувайте учебници. Несъмнено те са нещото, което ви трябва. Има и такива случаи, когато родители четат учебниците на своите деца, ако им се струват достатъчно интересни.

А ако трябва да направите подарък на ваш близък, приятел и дори половинката ви, изборът на книга непременно ще е добър. Достатъчно е само какъв жанр чете въпросният човек. Оттам насетне е лесно – просто влезте в която и да е книжарница и след като внимателно огледате различните сектори, несъмнено ще намерите нещо подходящо.

Четенето на книги и учебници винаги ще ви е от полза. Те са тези, които ще ви дадат исканите от вас знания. Освен това четенето е един от най–добрите начини за разтоварване и разпускане, а не, както много хора изтъкват, че това е едно от най–натоварващите занимания. Така че не се колебайте за всички учебници, които ви попаднат. Даже и не всичко в тях да е интересно, винаги ще научите нещо ново!

5/5 - 2 гласа