KoKiTa.eu - да поговорим по женски!Имунитет. Ваксини и постваксинални реакции.

*

Petya

  • *
  • Публикации: 20
  • Рейтинг: +18/-0
  • Подобното привлича подобно
    • Конопено масло
Имунитет - какви могат да бъдат очакваните постваксинални реакции от поставянето на ваксините...Специфичен и неспецифичен имунитет


Целта на всяка една ваксинация е да изгради специфичен към определения микроорганизъм имунитет. Но защитата на човека се гради върху добрия общ, неспецифичен имунитет. Той е този, който изключително бързо реагира при навлизане на патогенен микроорганизъм и чрез образуване на специфични клетки и антитела, успява да го убие. Никоя ваксина не прави това. Тя временно активира част от неспецифичния имунитет, за да изгради, отново временно, само специфични антитела и то само към съответния щам/щамове, налични във ваксината. Също временно, неспецифичния имунитет намалява, така че готовността за бърза, качествена реакция към всички останали микроорганизми също намалява. Затова и "леките" противогрипни ваксини се поставят в края на септември/октомври, за да може общия имунитет да са възстанови за декември/януари. Антителата са само малка част от каскадата на имунитета, а клетъчния с ваксината не се активира. Изкуствено той се активира със сложно и скъпо като процедура извънтелесно обучение на клетки, използвано (не в България) за лечение най-вече на рак. Колко ценен е клетъчния имунитет, а колко лековерно го намаляваме, успоредно с неспецифичния! Дали оттук не идва увеличаването на рака в цялостен план.

Възпалителният процес, заедно с температурата, представляват "субстрата", върху който се развива защитната реакция. За това откритие и въобще за описанието на защитата на организма при вирусни инфекции е дадена Нобелова награда през 1953 г. Температура между 38 и 39 унищожава за 24-48 ч. патогенните микроорганизми и активира неспецифичния имунитет за борба, стига да е наличен. Възпалителният процес представлява приток на кръв към съответното место, а тя носи изградените специфични клетки,антитела и др. защитни фактори. Противотемпературните лекарства, които са и противовъзпалителни, кортикостероидите и не на последно място противоалергичните лекарства, пречат на правилното протичане или направо блокират имунната реакция. Неколкократното подтискане изгражда хронична слабост на имунитета.


Ваксини и постваксинални реакции

Повишаването на телесната температура е най-често срещаната постваксинална реакция. Какво представлява тя? Ваксината - чуждо за организма вещество, активира защитата за неутрализирането му и последващо извеждане извън организма. Повишаването на температурата е част от тази защита и я подпомага. Тя е ЕСТЕСТВЕН процес. Даването на противотемпературни лекарства спира "обработката", разтегля я във времето и процеса бива допуснат да протича на по-дълбоко за организма ниво. Така могат да бъдат обхванати и други органи, спрямо наличието на слабост в тях (унаследена или придобита). Поставащият ваксината лекар трябва да знае за евентуални хронични болести на родителите, налични преди и по времена зачатието, както и за всички преболедувания на детето от раждането до момента на ваксиниране, за преценяване на риска от постваксинални увреждания. Преглеждането само на гърлото и за наличие на хрема е дилетантско! Съветването за даване на антихистаминов препарат няколко дни преди ваксината, за да няма болестни симптоми при поставянето и, както и последваща реакция (т.е.да не може организма да реагира за обработката и) е кощунствено!

Няколко съвета при наличие на температура, не само постваксинално, а и при инфекциозен процес. Необходимата температура е 38-39 градуса. Тя се задържа 24-48 ч. с евентуална опашка от 24 ч. между 37-38. Това важи за нормално здраво, неподтискано с медикаменти дете. За начало тази под 38 не е най-ефективната, тази над 39 не може да свърши по-добра работа, а и хаби много енергия. Нормално е да се даде противотемпературно лекарство при 39, НО от 1/3 до 1/2 от дозата,за да се намали, но не и да падне под 37 и защитния процес да спре. Цялата доза е определена за подтискане под 37. Принципът на малката доза е, че винаги може да се додаде, но не може да се отнеме. До 2 ч. след първата доза, втората 1/2 я надгражда. За точното поведение трябва да се отчете досегашната история на детето, относно температурата. Добре е да се осъзнае, че описаните процеси важат за целия човешки род, и за българчето, и за американчето, и за африканчето. Ако някой не го отчита, значи попада в някоя идеология, а не е в реалността.

Температурата най-често се вдига над 39, защото към топлинния мозъчен център се изпращат импулси за студено от периферните рецептори, които са най-силни и последващия импулс е "котлето да ври". При студени крайници покачването не може да се прекрати. Случай от практиката: дете с 42 градуса (лично измерени) следени крака. Стоплихме с масаж с ракия краката и се получи бързо изпотяване и намаляване. Защо ли не се вслушваме в народната медицина, от където идва това знание. Противопоказно е поставяне на студени компреси и общо изстудяване при студена периферия. Опасността при висока темп.е основно за ЦНС и то за челния дял. Така че там винаги може да се поставят компреси с вода.

Основна грешка на съвременната медицина е неотчитане на личностното, индивидуалното, а оттам и обезличаването на пациента, но и на лекаря. Родителят също греши и лесно се поддава на слухове, например за идващия грип с пневмония и поставящ кривото огледало на страха в пресечната точка с лекаря. Без обективен родител и съзнателен в гореописаното лекар, не може да протече лесно оздравителният процес.

Освен за температурата, за която вече писах, друга важна постваксинална реакция е кожният обрив. Какво представлява той. Кожата е секреторен орган. През нея организмът изхвърля отпадни продукти и други ненужни вещества. Друг начин за изхвърляне е чрез стомашно-чревната система и бъбреците. Но докато бъбреците и стомашно-чревната система имат конкретни отделителни функции спрямо нормалната физиология на организма, то кожата е универсален орган за изчистване и отделяне при всякакви замърсявания. Затова при ваксините основно това става през кожата,като целта е токсичните продукти да бъдат директно отведени навън, а не да преминават през вътрешните органи. Нашият организъм е изумително умна и подредена система! Такъв е механизма и при изчистване от антибиотик или други химични лекарства. Всякакво подтискане на тези процеси с лекарства (противовъзпалителни, антихистамини, кортикостероиди) пречи на изчистването и отпадните продукти остават в организма и той търси друг път за извеждането им.

Подобни са процесите при алергичните реакции. Всяко вещество, което приемаме или сме в досег с него, носи своята чужда същност, а нашият организъм се стреми да го разгради на съставните му части (пр. белтъчините до аминокиселини, които са неутрални и може да ги употребим за нашите си нужди) или ако не е разградимо, директно да го неутрализира с невеществообменни механизми. Ако организмът има слабост и не може да неутрализира или разгражда (например популярния глутен)някое вещество, то целта е отново да се изведе навън, като първия опит е най-често през кожата. Ако от там процеса се подтисне, изчистването става като слузни вещества през носната лигавица - алергичния ринит. Ако запушим носа с капки, процеса слиза надолу към трахея, бронхи или се засяга средното ухо. Аз описвам процеса в случаите, при които няма предварителна слабост в определен орган. При наличие на слабост, той може да бъде първото засегнато място. При всички случаи отпадният продукт трябва да бъде изведен навън. В по-тежките случаи на подтискане, когато няма възможност за отделяне, тези вещества се отлагат, като могат да се засегнат черен дроб, стави, бъбреци и др.

Много честа стана и астмата, като лекарите при огромния брой случаи не отчитат първоначалните кожни проблеми, за които винаги има някое мазило.

Едно добро поведение е да не се потискат кожните прояви, както и температурната реакция, след поставяне на ваксина.


Автор: Д-р К. Стоянов
« Последна редакция: Февруари 06, 2015, 18:48:20 от Petya »


Улови щастието с усмивка и то ще ти нарисува най-красивите усмивки...