Как да храним детето си

Захранване на бебето

Захранване на бебето от 6 до 12 месеца

Щом си кърмила през първите 6 месеца, ти си осигурила много добър и здравословен старт на бебето. И след 6-тия месец кърмата си остава важен източник на хранителни вещества и защитник срещу бактерии и вируси.

Захранване – отбиването включва както захранване с твърди храни, така и заместване на кърменето с мляко за кърмачета. Не забравяй, че много деца в тази възраст си остават предимно „експериментатори” по отношение на твърдата храна и буквално опитват само по няколко лъжички. Нови техники на хранене – предлагай млякото с шише или чашка, като експериментираш с нови пози и места за хранене.

Захранване на Бебето от 1 до 3 години

Повечето майки са на мнение, че между първата и втората година е най-трудният период за отбиване, тъй като детето изпитва силна привързаност и няма добре развити компенсаторни механизми за близост, утеха и комфорт. Зареди се с много търпение, нежност и изобретателност.

Съкратени кърмения – опитай се да намалиш времето за сучене, като направиш уговорка („ще сучеш, докато изпея песничката/преброя до 20“ и т.н.) Разсейване – много често децата искат да сучат от скука и предлагането на нещо по-интересно (играчка, книжка или разходка навън) в замяна се приема с охота.

Отлагане – предложи на по-голямото дете да отложите кърменето – „след като се приберем вкъщи”. „Правила за кърмене” – въведи нови правила – „може да се кърмим, само когато навън е тъмно”, например. Храна – децата често искат да сучат, защото са жадни или гладни. Предлагай здравословни закуски и напитки между основните хранения.

5/5 - 2 гласа